Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Bram van Hemmen over Illegale Wietteelt'
21jan 2015

Bram van Hemmen over Illegale Wietteelt

SLIEDRECHT - Burgemeester Bram van Hemmen sprak zich er krachtig over uit in zijn nieuwjaarstoespraak. De politie in Sliedrecht treedt stevig op tegen illegale wietteelt. ,,Mede op mijn verzoek is de aandacht verscherpt en wordt nu succes geboekt.” In december werden zes wietplantages ontruimd. Wat zijn nu de strafrechtelijke consequenties? Vanmorgen moest een 29-jarige man uit Dordrecht voorkomen in wiens portiekwoning aan de Deltalaan in Sliedrecht (waar hij destijds de huurder van was) de politie in het voorjaar van 2013 ongeveer 350 hennepplanten aantrof. De politierechter veroordeelde hem tot het uitvoeren van een taakstraf van twintig dagen. Het stelen van de elektriciteit kost 1500 euro. 

Er zou hem nog meer ontnomen kunnen worden. Toen de politie de woning binnenviel, waren de planten al geknipt. Hij zou er dus geld mee verdiend kunnen hebben. Geld dat hij nodig had om uit de schulden te komen. ,,De situatie waar ik toen in zat, heeft mij hiertoe gebracht. Als ik toen een baan zou hebben gehad, was dit misschien niet gebeurd”, verklaarde hij voor de rechter. Hij is een first offender en kreeg mede daardoor, maar ook omdat het al bijna twee jaar geleden is gebeurd en hij inmiddels wel werk heeft, alleen een taakstraf opgelegd. Normaliter is hier een voorwaardelijke gevangenisstraf aan gekoppeld.
De rechter ging er net als de officier van Justitie, die in haar requisitoir expliciet wees op het brandgevaar, wel van uit dat hij 350 hennepplanten heeft gekweekt over de periode van negen tot tien weken die nodig is om de planten uit te laten groeien en een volle oogst te behalen. Ze vond het verhaal van de man dat 150 planten waren gestorven en dat hij al een aantal weken eerder was gaan knippen om met een nieuwe, betere teelt van start te kunnen gaan, niet aannemelijk. Zijn advocaat bracht naar voren dat het hem niets heeft opgebracht. ,,Hij is alleen maar dieper in de schulden geraakt.” Ook hield hij de rechter voor dat dit hoofdstuk in zijn leven is afgesloten.
De wietteelt zou twee jaar geleden hebben plaatsgevonden van half maart tot eind mei. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank oordeelden dat hij vanaf het ingaan van de huurperiode de hennepkwekerij is gestart en stroom heeft afgetapt. Hij verklaarde zelf dat hij daar pas in april mee is begonnen en dat de kwekerij bij de inval eind mei niet al negen tot tien weken bestond, maar vijf à zes weken.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!