Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente kiest eerst voor dialoog met provincie om brancheverruiming Nijverwaard mogelijk te maken'
22jan 2015

Gemeente kiest eerst voor dialoog met provincie om brancheverruiming Nijverwaard mogelijk te maken

SLIEDRECHT - De gemeente wil de Nijverwaard aantrekkelijker maken. Enerzijds door het industrieterrein in tweeën te splitsen waarbij alleen in het zuidwestelijke deel publiekstrekkende woonwinkels zijn gevestigd (zij vormen een aaneengesloten gebied) en in de rest van het gebied bedrijven. Het nieuwe bestemmingsplan, waarover dinsdag werd gesproken in de gemeenteraad, maakt nog geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Om de eveneens gewenste brancheverbreding mogelijk te maken zal de provincie gunstig gestemd moeten worden.

Als de Nijverwaard wordt besproken in de raad klinkt er altijd kritiek op de stugge houding van de provincie, die een stevige vinger in de pap heeft als het gaat om bedrijventerreinen. Alexander Kieft (VVD) zei dat hij graag de strijd aangaat met de provincie. ,,Sinds wanneer weet de provincie wat er in de markt speelt? Het betuttelende beleid moet stoppen.” Anton van Rees (PvdA) reageerde met de opmerking dat hij hecht aan een dialoog met het hogere overheidsorgaan. ,,Zolang de provincie deze positie heeft, is het beter in overleg te gaan.” Wethouder Len van Rekom zei min of meer hetzelfde. Timo Pauw van PRO Sliedrecht vroeg hem naar een dreigende confrontatie met de provincie, die geen voorstander is van brancheverruiming. ,,Op dit moment is er geen ruzie met de provincie. Wij willen graag een ruimere bestemming en gaan daarover eerst in goed overleg. Zowel met de provincie als met de regio want die hebben we ook nodig.”
Overeenkomst It’s
Verschil van inzicht is er tevens over zogeheten Pick Up Points, die de provincie graag in het centrum zou willen zien en de gemeente op een bedrijventerein. De wethouder gaf tot slot aan dat de gemeente wel haast wil maken. ,,Het wordt hoog tijd dat er écht iets gebeurt met de meubelboulevard.” CDA-raadslid Vincent Prins vroeg hem wat er met It’s gebeurt. De overeenkomst tussen de gemeente en het elektronicaconcern loopt tot en met 31 december. ,,Na die datum moet It’s vertrekken. Ongeacht of de herstructurering van het Winklerplein gereed is”, aldus Van Rekom, die te kennen gaf dat de gemeente geen afwachtende houding aanneemt. ,,Collega-wethouder Hans Tanis gaat dit op korte termijn bespreken met de ondernemer met als doel de overeenkomst te verlengen tot er duidelijkheid is over het Burgemeester Winklerplein. Wij willen It’s graag in Sliedrecht houden. Waar dan ook.”
Winklerplein
Het CDA zei zich aan te sluiten bij de zienswijze van de winkeliersvereniging van het Winklerplein. ,,Wij zien deze publiekstrekker ook graag terugkeren”, aldus Prins, die hoopt dat er werk wordt gemaakt van de langbeoogde herstructurering waarvoor in 2014 een aangepast plan is gemaakt. ,,Een jaar geleden zei de wethouder (Tanis, red.) dat het Winklerplein-project wordt vlotgetrokken. Tot nu toe is het stil geweest.” Van Rees (Pvda) was een andere mening toegedaan. ,,Laat It’s maar lekker zitten. Het is een prima aanvulling op de woonboulevard. Op het Winklerplein is bovendien al genoeg parkeerdrukte.”
‘Lawaaimakers’
Verruiming van de Nijverwaard betreft niet het geluidsniveau. ,,Zijn lawaaimakers juist niet wenselijk?”, vroeg Rien Visser van de SGP-ChristenUnie. ,,Waarom op de Nijverwaard geen bedrijven toestaan die veel geluid produceren en op de Kerkerak, dat veel dichter bij de bebouwde kom is, wel?” ,,De heer Visser heeft een punt”, haakte Van Rees in. ,,Bovendien  moet je al die verkeersbewegingen van vrachtwagens door het centrum niet willen.” De wethouder antwoordde dat de gemeente het advies van de Omgevingsdienst opvolgt. ,,Vanwege de bedrijfswoningen en woonwagens op de Nijverwaard moeten we rekening houden met geluidsoverlast. Op de Kerkerak zijn al grote lawaaimakers.” ,,Beperkt deze dezonering niet de ontwikkeling van de Nijverwaard?”, vroeg Cees Paas (ook van de SGP-ChristenUnie) hem vervolgens. Van Rekom haalde aan dat er momenteel geen grote lawaaimakers zijn op de Nijverwaard. ,,We gaan bedrijven niet op voorhand de ruimte geven als het niet kan. Omdat het een complexe materie is, volgen we het advies van de Omgevingsdienst op.”
Bron: erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!