Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Niet meer scoren op tv, maar op de radio' Gert en Jelle den Toom gooien dinsdagavond 3 februari het wekelijkse programma MerweSport de ether in
28jan 2015

Niet meer scoren op tv, maar op de radio

SLIEDRECHT - Filmen, interviews, montage, presentatie … de 22-jarige Jelle den Toom heeft zich de afgelopen twee jaar zowel voor als achter de camera verdienstelijk gemaakt voor MerweRTV. Op radiogebied heeft de derdejaars student Journalistiek, die in maart aan zijn stage begint op de sportredactie van RTV Rijnmond, aanzienlijk minder praktijkervaring opgedaan. Daar komt verandering in. Vanaf volgende week duikt hij elke dinsdagavond de radiostudio in. Dat doet hij niet alleen. Gert en Jelle den Toom presenteren samen vanaf 3 februari het programma MerweSport.

Gert (47) is de vader van Jelle. Voor hem is het helemaal een sprong in het diepe. ,,Mijn enige ervaring is dat ik Jelle afgelopen zomer heb geholpen met het programma Panna TV dat hij maakte voor MerweRTV en v.v. Sliedrecht. Ik was de cameraman.” Het radioprogramma dat ze gaan maken en dat vanaf begin februari wekelijks op dinsdagavond is te beluisteren van 22.00 tot 23.00 uur bestaat uit presentatie en techniek. Vader en zoon ruilen elke week om. ,,De ene week doe ik de interviews en het merendeel van de presentatie en de andere week Jelle. We hebben daar bewust voor gekozen omdat we vinden dat we beiden alles moeten kunnen. Stel dat Jelle een keer ziek is of niet kan dan moet ik me in m’n eentje kunnen redden en andersom geldt dat natuurlijk ook. We gaan voor continuïteit.”
Humberto Tan
,,Hoe kunnen we iets structureels doen? Dat was de vraag die we onszelf meerdere keren hebben gesteld”, haakt Jelle in. ,,Panna TV was leuk om te doen, maar ook tijdrovend. Er kwam te weinig uit.” Met een aantal medestudenten (Jelle studeert in Utrecht) bezocht hij eind vorig jaar een uitzending van RTL Late Night. Na de live-show zag hij zijn kans schoon en maakte hij een kort praatje met anchorman Humberto Tan. Toen hij daarover vertelde tegen zijn vader sloeg die aan op het woord radio. Dát was het. Dat was de gouden tip waar hij hem over had gevraagd en waar hij indirect antwoord op had gekregen van iemand die al vele jaren een bekend gezicht is op de Nederlandse televisie, maar ook zijn sporen heeft verdiend als radiopresentator.
Actueel sportnieuws
Het idee was ontstaan en heeft inmiddels vorm gekregen. Na twee proefuitzendingen (onderdelen hiervan kunnen worden teruggeluisterd op Facebook)  gaat het volgende week om het echie. Wat er te horen zal zijn, hangt af van de actualiteit. Jelle: ,,De twee interviews die we elke week willen doen en die live plaatsvinden, zullen te maken hebben met actuele sportgebeurtenissen in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Tijdens de proefuitzending op 27 januari hebben we bijvoorbeeld met Synergos vooruitgeblikt op de jubileumshows die zaterdag worden opgevoerd in sporthal De Stoep.” Gert: ,,Een week daarvoor, toen we voor het eerst achter de knoppen en achter de microfoon zaten, had Jelle een interview met Joran Schröder, een jonge knaap die bij Hardinxveld voetbalt en schitterde tijdens een zaalvoetbaltoernooi in Gorinchem waar alle teams uit de regio aan deelnamen. Een leuk gesprek, maar wel jammer dat we een dag later in de krant lazen dat hij na dit seizoen naar het hoger spelende SteDoCo verhuist. Dat primeurtje had hij ons best mogen gunnen ha ha … .”
Verschillende rubrieken
MerweSport is een programma met vaste en wisselende rubrieken. Naast interviews wordt de luisteraar op de hoogte gebracht van Hardinxvelds en Sliedrechts sportnieuws , is er een rubriek Standen en Uitslagen en komt een studiogast aan het woord die een column voorleest. ,,Onze insteek is om wekelijks iemand van een andere vereniging uit te nodigen. Met deze persoon houden we ook een quiz. Een luchtige rubriek waarin we hem of haar vragen stellen over andere sporten.” Wisselende rubrieken (de naam zegt het al) komen aan de orde als daar aanleiding toe is, zoals: De Derby, Het Clublied, De Historie, Het Talent en De Ziekenboeg. ,,En we willen ook iets met Twitternieuws doen.” Ze waken er wel voor om niet te veel hooi op hun vork te nemen. Gert: ,,Het draaiboek dat we hebben gemaakt, biedt houvast. Mij nog iets meer dan Jelle omdat het voor mij helemaal nieuw is. Verder doe ik mijn voordeel met de tips die ik van Jelle krijg. Ik mag dan 25 jaar ouder zijn, hij weet er toch wel iets meer van af.”


Deel dit bericht met je vrienden!