Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nieuwe bibliotheek is lichter, moderner, ruimer en slimmer '
01feb 2015

Nieuwe bibliotheek is lichter, moderner, ruimer en slimmer

SLIEDRECHT - Kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander, onder andere bekend van Spekkie en Sproet, was vrijdagmiddag speciale gast bij de heropening van de Sliedrechtse bibliotheek. Ze feliciteerde Bibliotheek AanZet met haar spiksplinternieuwe onderkomen. ,,In de meeste gemeenten waar ik kom, is besloten de bibliotheek te sluiten. Ik vind het mooi om te zien dat hier is geïnvesteerd in een nieuwe bibliotheek.”

De bieb heeft haar plekje in het centrum van Sliedrecht behouden en maakt nog steeds deel uit van de Bonkelaar, al is er van het verouderde gebouw, dat is getransformeerd in een modern appartementencomplex, niets meer over. De bibliotheek, waarvan de opening nu aan de zuidzijde is (tegenover Overslydrecht), heeft ook een facelift gekregen en is veel lichter, ruimer en moderner geworden. Toen de gemeenteraad een aantal jaren geleden akkoord ging met het collegevoorstel om geld beschikbaar te stellen, luidde de opdracht dat de bibliotheek meer dient te zijn dan een plek waar je boeken leent. ,,De bibliotheek heeft ook een ontmoetingsfunctie. Vandaar de ruime opzet. Op elke afdeling is een pleintje ingericht waar je rustig kan lezen en praten”, aldus Joke Bijker, die als manager werkzaam is voor Bibliotheek AanZet, een organisatie die 34 vestigingen heeft in 15 gemeenten. ,,Een gebied dat zich uitstrekt van de gemeente Albrandswaard tot en met  Leerdam. Vroeger kon ik met de fiets van de ene naar de andere vestiging, dat gaat niet meer. We zijn qua omvang uitgegroeid tot de derde bibliotheekorganisatie van Nederland.”
Slimme kasten’
De Sliedrechtse bieb maakt hier sinds 1 januari 2014 deel van uit.  Dankzij haar nieuwe onderkomen profiteert zij van de allernieuwste mogelijkheden. Zoals het gebruik van ‘slimme kasten’, die zijn bedoeld voor teruggebrachte boeken. Bijker: ,,Handig voor de leden, maar ook voor de medewerkers waarvan we willen dat zij hun handen zoveel mogelijk vrij hebben om vragen te beantwoorden en mensen te helpen.”
Leestraditie
Er staan vier inleverkasten. ,,Voor een gemeente van deze omvang kiezen we normaal gesproken twee kasten. Omdat dit een drukbezochte vestiging is, hebben we een uitzondering gemaakt. Sliedrecht heeft een behoorlijke leestraditie. Kijk maar eens naar alle bezoekers vandaag. Dat heeft niet alleen met de feestelijke heropening te maken.”
Ruimere openinsgtijden
Voor een bredere functie is samenwerking met maatschappelijke partners vereist. Samenwerking die er onder ander toe kan leiden dat op een creatieve manier (lees: zonder dat het extra geld kost) de openingstijden worden verruimd. ,,We zijn nu zes dagen per week 21 uur open en zouden graag meer uren per week open zijn”, aldus Bijker. De eerste vorm van de handen ineen slaan is met het UWV en maatschappelijke stagiaires om zo invulling te geven aan Klik & Tik, een programma waarmee digibeten wegwijs worden gemaakt op het internet. ,,We doen dat in samenwerking met het UWV omdat bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering alleen nog maar digitaal gaat.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!