Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Filmfestival Baggermuseum over Nederland, Deltaland'
02feb 2015

Filmfestival Baggermuseum over Nederland, Deltaland

SLIEDRECHT - ,,Als er in Nederland geen duinen en dijken zouden zijn, zou een derde deel van ons land onder water staan. Amersfoort aan zee is dan de actuele situatie. Duinen en dijken worden gelukkig onderhouden door Rijkswaterstaat, de waterschappen en niet te vergeten de waterbouwers die het werk maken: de baggerbedrijven. Dit boeiende aspect van ‘de lage landen’ wordt in beeld gebracht tijdens het twaalfde filmfestival op zaterdag 7 maart in het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk in Sliedrecht.”

Bovenstaande is te lezen  in een aankondiging die het museum afgelopen weekend verstuurde. ,,Na de Watersnoodramp van 1916 besloot ingenieur Lely, die enkele jaren later minister van Verkeer en Waterstaat werd, dat de Zuiderzee afgedamd moest worden waarmee de invloeden van de getijdenwerking van de Noordzee onder controle kwamen. Om 11.15 uur start een film over Nederland, Deltaland, de prehistorie, de aanleg van dijken, sluizen, polders en de Afsluitdijk. Meteen hierna volgt een indrukwekkende film (start: 12.05 uur) over de aanleg van de Afsluitdijk in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een werk dat in de rest van de wereld de aandacht trok en werd uitgevoerd door een combinatie van Nederlandse baggerbedrijven.”
‘Gigantische bouwwerken’
,,De Watersnoodramp van 1953 met bijna 1800 dodelijke slachtoffers leidde tot de Deltawet in het jaar 1954″, vervolgt het museum. ,,De waterkering in de Hollandsche IJssel bij Krimpen aan den IJssel was de eerste stormvloedkering die werd gebouwd. Er volgden meer gigantische bouwwerken, zoals de bouw van de Oosterscheldedam. Deze film begint om 13.30 uur. De film over de sluiting van de Philipsdam gaat om 14.30 uur van start. Daarna volgt de film Deltafinale met een inleiding over de Watersnoodramp van 1953 en de ingebruikstelling van de Oosterscheldekering door Koningin Beatrix in 1988. De Maeslantkering was het volgende grote project om ons land tegen het wassende water te beschermen. Rond 16.00 uur en 16.26 uur worden films vertoond over de bouw en de werking van de Maeslantkering. Omstreeks 17.00 uur wordt het filmfestival afgesloten.”
Website
Er is twee keer een pauze van ongeveer vijftien minuten. Het volledige programma is te vinden op www.baggermuseum.nl. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Ervaren baggeraars geven een rondleiding. Groepsbezoek op afspraak is altijd mogelijk.
Bron: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!