Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem '25-jarige Kringloopwinkel schenkt een passend duurzaam cadeau aan alle Sliedrechters' Foto: Erik de Bruin
03feb 2015

25-jarige Kringloopwinkel schenkt een passend duurzaam cadeau aan alle Sliedrechters

SLIEDRECHT - Sliedrecht telt 10.400 huishoudens. In elke woning valt de komende weken een brief van de gemeente op de mat of in de brievenbus met daarin een korte boodschap van milieuwethouder Theo den Braanker dat zij een gratis LED-lamp kunnen ophalen in de Kringloopwinkel aan de Rivierdijk. ,,Een cadeautje vanwege ons 25-jarig jubileum”, vertelt voorzitter Arie de Ruiter.

Den Braanker was gisteren te gast bij de Kringloop. Hij kreeg uit handen van secretaris René Ligthart de eerste energiezuinige lamp uitgereikt. ,,Jullie hebben een goeie aan mij”, lachte de wethouder. ,,Mijn vrouw stapt regelmatig de Kringloopwinkel binnen, maar ik kom hier bijna nooit.” Daarmee behoort hij tot de doelgroep die de Kringloop met deze jubileumactie wil aanspreken. De Ruiter: ,,Zoals je ziet komen dagelijks veel mensen langs om te kijken wat er allemaal is uitgestald. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat het vaak dezelfde gezichten zijn. Het zou mooi zijn als meer Sliedrechters onze winkel weten te vinden.”
Goede milieudoelen
Niemand hoeft zich overigens zorgen te maken. Dankzij de inzet van de vele vrijwilligers die de Kringloopwinkel rijk is, wordt jaarlijks na de BTW-afdracht en het betalen van de huur- en energiekosten een ‘nettowinst’ behaald van gemiddeld 100.000 euro. Hiermee worden milieugerelateerde goede doelen ondersteund in binnen- en buitenland alsmede plaatselijke initiatieven. Het nieuwe NME-centrum in het Burgemeester Feitsmapark, dat in het najaar van 2013 is opgeleverd, is bijvoorbeeld volledig gefinancierd door de Kringloop, die daar een aantal jaren voor heeft gespaard. Vorig jaar werd geïnvesteerd in energiebesparende TL-verlichting voor Sliedrechtse basisscholen. Ditmaal is heel Sliedrecht aan de beurt. Er werd lang gezocht naar een passend presentje. ,,Uiteraard stond bij voorbaat vast dat het verband moest houden met duurzaamheid. Aan duurzame producten hangt een duurder prijskaartje. De LED-lamp die we cadeau geven, kost 12,49 euro per stuk terwijl een gloeilamp 0,69 eurocent kost. Echter, het elektriciteitsgebruik is veel lager. De LED-lamp kan 25.000 branduren mee. In die tijd zou je 25 gloeilampen nodig hebben. Ons advies is om de LED-lamp te gebruiken op de plaats waar nu een gloeilamp hangt die het meest brandt.”
Besparingen
Omdat duurzaamheid en energiebesparing een belangrijk speerpunt is, ondersteunt het gemeentebestuur deze actie, zo is te lezen in de brief, die vandaag naar de eerste adressen wordt verstuurd. ,,De LED-lamp gaat veel langer mee en bespaart dus ook nieuw productiemateriaal en afval, waaronder kwik”, vertelt De Ruiter tot slot. Hij heeft uitgerekend dat wanneer alle 10.400 huishoudens een LED-lamp ophalen en hiermee een gloeilamp vervangen een besparing plaatsvindt van 8.320.000 kilowattuur. Ook wordt volgens zijn berekening 46.592 kilogram minder CO2 uitgestoten en wordt de zwaveluitstoot met 35.776 gram verminderd. ,,Natuurlijk worden deze cijfers veel minder als de LED-lampen spaarlampen vervangen of als mensen de lamp niet ophalen.”
Jubileumboek
De Kringloopwinkel heeft er in zijn jubileumjaar weer wat vierkante meters bij gekregen. Aan de achterzijde is een deel erbij gehuurd waar tweedehands boeken zijn uitgestald. Aan het jubileumboek is inmiddels de laatste hand gelegd. Het rijk geïllustreerde werk wordt over een maand gepresenteerd.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!