Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'SGP-ChristenUnie wil weten of gemeente afziet van ouderbijdrage jeugdhulp'
10feb 2015

SGP-ChristenUnie wil weten of gemeente afziet van ouderbijdrage jeugdhulp

SLIEDRECHT - ,,De Jeugdwet geeft gemeenten de mogelijkheid om af te zien van de ouderbijdrage. Genoeg reden voor de SGP-ChristenUnie om vragen aan het college te stellen”, zo laat de Sliedrechtse politieke partij vandaag weten op haar website.

De SGP-ChristenUnie schrijft de ontwikkelingen rond de uitvoering van de decentralisaties (lees: de taken die het Rijk per 1 januari heeft overgedragen aan gemeenten) op de voet te volgen en refereert aan ‘de nodige commotie’ die afgelopen maand landelijk is ontstaan over de verplichte eigen bijdrage bij de opname van kinderen in Jeugd-GGZ instellingen of dagopvang. ,,Staatssecretaris Van Rijn onderzoekt of de ouderbijdrage afgeschaft kan worden. Het is aan gemeenten om de ouderbijdrage tot die tijd te innen. De Jeugdwet heeft gemeenten de mogelijkheid gegeven af te zien van het innen van de ouderbijdrage. Voor ons reden vragen te stellen aan het college.”
In het bericht staat verder dat ‘nu het hele domein van de jeugdhulp is overgedragen de wettelijke eigen bijdrage-regelingen van gemeenten ook gelden voor jeugdhulp inclusief de Jeugd GGZ (het medische deel van de jeugdhulp)’. ,,Daar ontstaat iets bijzonders. Als je kind naar het ziekenhuis moet voor bijvoorbeeld een ernstige stofwisselingsziekte geldt geen eigen bijdrage, maar moet je kind worden opgenomen vanwege bijvoorbeeld depressiviteit dan moeten ouders ineens wel betalen. Deze kosten kunnen oplopen tot meer dan 1500 euro per jaar. Aangezien de eigen bijdrage-regeling een wettelijke verplichting is en we nog geen goed beeld hebben van de omvang van het probleem in Sliedrecht heeft de fractie inhoudelijke vragen gesteld.”


Deel dit bericht met je vrienden!