Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
11feb 2015

SLIEDRECHT - Stichting Welzijnswerk Sliedrecht startte twee jaar geleden het project ‘Hulp bij thuisadministratie’ op. ,,Het afgelopen jaar hebben we 43 hulpvragen gekregen tegenover 35 in 2013″, vertelt projectoördinator Marjan Bisschop-Roodbeen. ,,Ook binnen de kerken is het aantal financiële hulpvragen van gemeenteleden toegenomen”, haakt Rita Verboom in. Ze is lid van de Interkerkelijke Diaconale Commissie, die negen kerken vertegenwoordigt en de handen ineen heeft geslagen met de welzijnsstichting. ,,Overheid en kerken kunnen naar elkaar wijzen, maar je kan beter samen optrekken om de mensen in je dorp hulp te bieden.”

Dat zei IDC-voorzitter Maurits de Haan maandag nadat hij de samenwerkingsovereenkomst had ondertekend. Ook SWS-directrice Brigitta Müller zette haar handtekening waarna de taart werd aangesneden (zie foto). De Haan sprak ook over vissen. ,,In plaats van vis geven kun je ze veel beter leren vissen “, daarmee doelend op mensen met geldproblemen die vaak van de bomen het bos niet meer zien. Orde scheppen in de administratieve chaos is één van de dingen die een vrijwilliger van de welzijnsstichting doet, maar ook kritisch kijken waarop bezuinigd kan worden om zo de inkomsten en uitgaven in balans te brengen. De hulpvragers leren simpel gezegd hoe je je huishoudboekje op orde houdt en hoe je met een gering budget omgaat. Twintig vrijwilligers zetten zich al in, projectcoördinator Marjan Bisschop-Roodbeen hoopt op een verdubbeling. ,,Kerken kunnen geïnteresseerde gemeenteleden aanmelden. Zij worden door ons opgeleid, volgen cursussen en doen praktijkervaring op door mee te lopen. Daarna sluiten ze zich aan waarbij het niet zo is dat ze alleen mensen helpen die ze kennen  van hun kerkelijke gemeente. Juist niet. We kijken over kerkmuren heen. Het is de bedoeling dat ze buiten de eigen kerkmuren worden ingezet.”
‘Omslag in denken’
Meer vrijwilligers is in de toekomst ook nodig omdat er vanuit de kerken hulpvragen binnen zullen komen. Verboom denkt dat dit nog wel tijd kost. ,,Er zal een omslag in denken moeten plaatsvinden. Kerken zijn nog erg geneigd vis te geven. Vraagt een gemeentelid bijvoorbeeld om financiële hulp bij de aanschaf van een koelkast dan wordt daar niet altijd over doorgevraagd terwijl dat wel legitiem is. En belangrijk want preventie is veel beter. Je moet zien te voorkomen dat mensen schulden krijgen. Goed kijken en luisteren is belangrijk zodat je eerder kan doorverwijzen.” Naar Hulp bij thuisadministratie, een soort eerstelijnszorg dat kan voorkomen dat schuldhulpverlening de enige uitweg is.


Deel dit bericht met je vrienden!