Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'VluchtelingWerk Sliedrecht komt vrijwilligers tekort'
14feb 2015

VluchtelingWerk Sliedrecht komt vrijwilligers tekort

SLIEDRECHT - ‘VluchtelingenWerk Sliedrecht zoekt dringend vrijwilligers’, berichtte deze website een week geleden. Tijdens het interview met Martine Verlek, die samen met Frouke de Vries begin dit jaar aan de slag is gegaan als coördinatrice, blijkt al snel waarom. Bij  een telefoontje van het Asielzoekerscentrum zit ze met de handen in het haar. ,,Ze belden over een man die weg moet uit het AZC. Op zich is dat geen probleem want er is een woning voor hem, maar die is niet gereed. Alles moet nog worden ingericht. Daar heeft de man hulp bij nodig omdat hij zelf niet weet waar hij moet zijn. We kwamen al hulp tekort en nu de taakstelling voor de gemeente  Sliedrecht is verhoogd zou het helemaal fijn zijn als er een stuk of vijf vrijwilligers bij komen.”

Een helpende hand bij de aankoop van goedkope meubelen (waarvan met uitzondering van de koelkast, het matras en de wasmachine alles tweedehands is) en de inrichting van de woning, maar vooral aan het toetsenbord. Verlek: ,,De vrijwilligers die we momenteel het hardst nodig hebben, moeten veel uitzoeken en regelen. De vluchteling, die een verblijfsvergunning heeft gekregen, spreekt de taal niet en weet niet wat de regels zijn. Er is hulp nodig bij het inschrijven in de gemeente, het aanvragen van verzekeringen, DigiD, toeslagen et cetera. Daarvoor kunnen ze terecht in ons kantoor in De Reling.”
Zelfredzaamheid
Spreekuur houden, jobcoach, taalcoach, budgetcoach … er zijn vele mogelijkheden om een vrijwilligersfunctie te bekleden. ,,Alle hulp is welkom”, benadrukt Martine. ,,We leggen in onze zoektocht wel het accent op het bieden van ondersteuning bij de vestiging in de eerste drie maanden en de coachende begeleiding vanaf drie maanden omdat we daar de meeste behoefte aan hebben. Daar vrijwilligers voor vinden is ook lastiger omdat je er minimaal één dagdeel in de week mee bezig bent (tijdens kantooruren, red.) en flexibel dient te zijn.” De maatschappelijke begeleiding van een jaar (Martine stipte het al even aan) houdt in dat een vluchteling of vluchtelingengezin gereedschappen in handen krijgt om zichzelf te redden in de Nederlandse maatschappij. ,,Ze worden wegwijs gemaakt zodat ze zelfredzaam worden. Dat begeleidingstraject duurt een jaar en gaat in na drie maanden. In de beginperiode is het vooral een kwestie van veel regelen en mensen verder helpen die hun land zijn ontvlucht en vaak nog met trauma’s kampen en geen geld hebben.”
Eigen invulling
Met geld omgaan is niet altijd gemakkelijk. ,,Temeer omdat ze vaak een verplichting voelen geld te sturen naar het land van herkomst. Naar de mensen die hen hebben geholpen om naar Europa te vluchten.” Vrijwilligers mogen volgens Martine er een eigen invulling aan geven. ,,Uiteraard rapporten ze wel wat ze hebben gedaan.”
Ze vervolgt: ,,Een band opbouwen mag, maar hoeft niet. Ik heb zelf als vrijwilliger ervaren dat het fijn is om mensen te helpen en te leren van andere culturen. Vrijwilligers voelen zich nuttig en leggen sociale contacten. Je gaat ook relativeren en dat kan prettig zijn als je bijvoorbeeld in onzekerheid verkeert over het vinden van een baan.”
Verdubbeling
De gemeente berichtte eind januari dat in samenwerking met Tablis Wonen de taakstelling voor 2014 is gehaald. Dit jaar is de door het Rijk gewenste instroom twee keer zo groot. De taakstelling om 21 asielzoekers (hetzelfde aantal als in heel 2014) te huisvesten, dient al in juli te zijn behaald. Voor het tweede halfjaar van 2015 geldt hetzelfde. Er is dus sprake van een verdubbeling. 
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!