Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Line-crosser Piet van den Hoek (93), drager van de Militaire Willems-Orde, overleden' Bron: www.4en5mei.nl
14feb 2015

Line-crosser Piet van den Hoek (93), drager van de Militaire Willems-Orde, overleden

SLIEDRECHT - Piet van den Hoek, de laatste line-crosser die nog in leven was, is donderdagavond op 93-jarige leeftijd overleden. De inwoner van Werkendam droeg de Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding, vanwege zijn Biesboschcrossings in de oorlogswinter van ’44 -’45.

Met gevaar voor eigen leven vervoerden de line-crossers tussen Werkendam en Drimmelen en tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe mensen, medicijnen en informatie van bezet naar bevrijd gebied en vice versa. Ze voeren met boten en kano’s onder het oog van de Duitsers. Er waren 21 line-crossers. Zij hebben allen een onderscheiding gekregen. Naast Van den Hoek, die 37 keer de oversteek maakte en in 1994 een boek schreef over de crossings, werden ook plaatsgenoot Arie van Driel, Kees van de Sande uit Sleeuwijk en de Sliedrechter Jan de Landgraaf onderscheiden met de Willems Orde. * In Hank, Werkendam, Lage Zwaluwe en Sliedrecht (aan het Albrechtplein) staan monumenten ter nagedachtenis aan deze verzetshelden.
Van de Biesboschcrossings wordt een film gemaakt. Vandaag starten de opnames. Aan de verfilming doen ook figuranten uit Sliedrecht mee.
Bron: Erik de Bruin. 


Deel dit bericht met je vrienden!