Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Beantwoording PGB-vragen: '
16feb 2015

Beantwoording PGB-vragen:

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse CDA-fractie stelde een week geleden schriftelijke vragen over het PGB-alarm dat landelijk is afgegaan doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) problemen heeft met het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten. De christendemocraten wilden onder andere van het gemeentebestuur weten of er ook schrijnende situaties zijn in Sliedrecht. De vragen zijn snel beantwoord. In de beantwoording is te lezen dat zich een beperkt aantal cliënten bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) heeft gemeld als gevolg van de betalingsproblemen. ,,Doordat we inmiddels over korte lijnen met de SVB beschikken hebben we in deze gevallen een oplossing kunnen realiseren.”

In de beantwoording staat ook dat de sociale dienst dagelijks contact onderhoudt. ,,Onder andere met de Sociale Verzekeringsbank. Alle klanten die bellen, zoekt de SDD uit (ook als het toch geen Wmo blijkt te zijn) zodat ze in elk geval een eerlijk antwoord krijgen en niet van kastje naar de muur worden gestuurd.” In Sliedrecht wonen 48 cliënten die een PGB hebben om de zorg te kunnen betalen die ze nodig hebben. Hoeveel zorgverleners van cliënten uit Sliedrecht niet of niet tijdig zijn betaald, weet de SDD niet.
‘Bemiddelen’
,,Indien zorgverleners- of vragers in (financiële) problemen (dreigen) te raken, kunnen zij dan in acute zaken enig beroep doen op de gemeente?”, was een andere vraag van het CDA. Hierop werd geantwoord dat de Sociale Dienst Drechtsteden probeert te bemiddelen tussen de Sociale Verzekeringsbank en de cliënt en haar of zijn zorgverlener. ,,Mocht dit niet tot een directe oplossing leiden en de zorgverlener hierdoor in een broodnoodsituatie terechtkomt (wat tot op heden nog niet is voorgekomen) dan voorziet de SDD deze mensen van een voorschot.”
‘Zorgen geuit’
,,Via de website van de SDD zijn klanten nader geïnformeerd over de achtergrond van de problemen bij de SVB. Klanten die er met de SVB niet uitkomen, zijn opgeroepen contact met de SDD op te nemen”, is verder te lezen. Ook staat in de brief, die de fractie afgelopen vrijdag kreeg, vermeld dat de SDD richting de SVB en het ministerie meerdere keren haar zorgen heeft geuit over de wijze waarop de SVB invulling gaf aan de implementatie van het trekkingsrecht. ,,Helaas zijn deze zorgen terecht gebleken en heeft de SVB als gevolg van de ontstane problematiek een noodscenario moeten invoeren.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!