Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
20feb 2015

SLIEDRECHT - La Venezia, dat met open armen werd ontvangen door ijsminnend Sliedrecht, opent zaterdag 28 februari het nieuwe seizoen. Hoewel het buiten wel guur, maar niet koud aanvoelt, is het nog altijd winter. Toch staat het nieuwe ijsseizoen alweer voor de deur. IJssalon La Venezia aan het Burgemeester Winklerplein is vanaf zaterdag 28 februari weer elke dag geopend van 12 tot 9. ,,We draaien voor het eerst een volledig seizoen in Sliedrecht. De opening was vorig jaar op 19 april. Jammer genoeg maakten we maart niet meer mee want dat was over heel 2014 onze beste maand”, aldus bedrijfsleider Maarten Delavaque, die verder ‘supertevreden’ is. ,,De verkoop was het hele jaar boven verwachting.”

Door Erik de Bruin
Helemaal een verrassing was het niet. La Venezia had een weloverwogen keuze gemaakt om de eerste vestiging buiten stamplaats Dordrecht in Sliedrecht te beginnen. Delavaque: ,,We ontvingen veel klanten uit Sliedrecht. Omdat het op drukke dagen aan de Vest (bij de zuidelijke entree van het centrum, red.) te druk werd, zijn we op zoek gegaan naar een geschikte locatie in een nabijgelegen plaats. Deze plek is fantastisch. Midden in een gemeente waar de mensen, zo wisten we al, gek zijn op ijs, waar je gratis kan parkeren en omringd door andere eetgelegenheden. Als ze iets hebben (af)gehaald, komen ze bij ons nog even een ijsje kopen.”
‘Fantastische start’
La Venezia, dat al 85 jaar bestaat en het ijs nog altijd op traditionele wijze zelf bereidt met authentieke recepten uit Italiaanse keuken, was meer dan welkom. Dat bleek tijdens de opening toen duizenden ijsjes over de toonbank gingen, maar ook daarvoor al. Het bericht over de vestiging van de ijssalon in Sliedrecht werd ruim 1300 keer geliked. ,,Dat was overweldigend”, blikt Delavaque terug. ,,Een fantastische start. Ook daarna is er sprake geweest van een constante lijn.” In oktober sloot de ijssalon haar deuren. Voor een winterpauze van vier maanden. Delavaque en zijn collega’s konden even bijkomen van een lang seizoen. Maar niet te lang want de drie ijssalons (twee in hartje Dordrecht en één in het centrum van Sliedrecht) willen ook in 2015 onderscheidend zijn. ,,Onder andere door een groter aanbod aan biologisch ijs. Daar was vorig jaar veel vraag naar. We verkopen ook lactosevrij- en suikervrij ijs zodat we een breed publiek kunnen bedienen. Daar hebben we een Europese prijs mee gewonnen.”
Handelsmerk
In december werd in Italië de grootste ijsbeurs van Europa bezocht. De familie Gervasio deed in haar moederland ideeën op voor ijsbonbons en ijstaarten. Delavaque reisde mee naar het mekka van de ijsindustrie. Drie jaar geleden werd hij in de armen gesloten door de Italiaanse familie, die dertig ijssalons runde in Duitsland en in 2004 besloot een iets rustiger leven te leiden door naar het veel kleinere Nederland te verhuizen en daar La Venezia over te nemen van Elia Talamini. De kinderen van de kleindochter van oprichter Giacomo Talamini hadden geen interesse om de zaak over te nemen. Doordat de ijssalon wel in Italiaanse handen bleef is de romige, volle smaak, het handelsmerk van La Venezia, bewaard gebleven. Delavaque legt uit dat in de ijsfabriek achter de winkel aan de Dordtse Vest alleen Italianen werken. Hoe het ijs wordt gemaakt en zo’n volle smaak heeft terwijl het op waterbasis is gemaakt, is gepatenteerd. Delavaque kent het geheim van de smid. Hij is geen specifieke ijsliefhebber, maar wel een kenner. Kennis die hij opdeed in zijn carrière als chefkok. ,,Ik was gespecialiseerd in delicatessen en desserts. Dat komt nu ook van pas want we zijn constant bezig de receptuur aan te passen zodat de smaak zoveel mogelijk overeenkomt met het eigenlijke product. Als je een bolletje bananenijs proeft, moet het smaken alsof je een banaan eet die in de koelkast heeft gelegen.”
Fior di Panna
In de koude maanden ofwel in het voorjaar en in het najaar bestaat het assortiment vooral uit romige ijssoorten. ,,Denk aan tiramisu. In de zomer schakelen we over naar de fruitige ijssoorten.” Maart was in 2014 overigens een veel warmere maand dan normaal. ,,Op een gegeven moment steeg het kwik naar 21 graden. Voor ons was het een absolute topmaand. Hopelijk gaat nu ook het zonnetje schijnen.” Tot slot verklapt hij dat elke maand een nieuwe smaak wordt geïntroduceerd. Te beginnen met Fior di Panna ofwel Italiaans crèmeijs.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!