Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
26feb 2015

SLIEDRECHT - Duurzame Zorg biedt met BANO praktische oplossing zodat oudere mensen hun zelfredzaamheid en waardigheid zoveel en zo lang mogelijk behouden. Een houvast in donkere tijden van de zorg.’ De kop boven dit artikel is ook de titel van een blog op de website van Duurzame Zorg Drechtsteden. Een site waarop de zorgondernemer, wiens kantoor op de Nijverwaard is gevestigd, niet alleen informatie verstrekt over de diensten die zij levert op het gebied van particuliere thuiszorg en het badkamerconcept dat zij verkoopt aan particulieren en zorgorganisaties, maar waarin het Sliedrechtse bedrijf ook ongezouten haar mening geeft. Vooral over de overheid, die, zo stelt directeur Kees Verhoef, verkondigt dat mensen op oudere leeftijd zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, maar niet open staat voor praktische oplossingen. ,,In Scandinavië zijn ze veel verder. Daar staat het welbevinden en de levensvreugd op één.”

Door Erik de Bruin
,,Daar riepen  ze ook dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, maar ze kregen wel een stuk gereedschap mee. De overheid betaalt mee aan aanpassingen in de woning zodat de belasting minder groot is als ze bijvoorbeeld met de trap naar boven gaan of gebruik maken van het toilet, de wastafel en de douche in de badkamer.” ,,Wij hebben in 2014 BANO omarmd, een Noors concept”, vult Theo Wor aan. ,,Doordat de badkamer ruim is opgezet en alles in hoogte verstelbaar is, kunnen ouderen en mensen met functionele beperkingen zich zonder hulp redden waardoor hun privacy, waardigheid en zelfvertrouwen toeneemt.” Wor is er begin dit jaar bij gekomen als commercieel directeur. ,,We hebben investeringen gepleegd om er iets van te maken”, vertelt Verhoef. ,,Natuurlijk omdat we geld willen verdienen want daar zijn we niet vies van, maar ook omdat we met dit concept iets in handen hebben waar behoefte aan is. Waar naast zorginstellingen, die het beginnen te zien en die reageren op onze acquisitie, ook overheden, naar wie op 1 januari zorgtaken zijn overgeheveld, oren naar zouden moeten hebben. Althans, dat zou je denken. Bij het Wmo-loket kwamen we echter van een koude kermis thuis. We kregen enkel te horen dat we met acquisitie bezig waren.”
‘Kostenbesparing’
,,Natuurlijk waren we dat”, reageert zijn kompaan. ,,Maar we kwamen wel met een verhaal dat de gemeente aan zou moeten spreken of waar ze in elk geval over na zou moeten denken. Het brengt immers een enorme kostenbesparing met zich mee en dat is precies wat de regering wil nu de zorg onbetaalbaar wordt.” Verhoef: ,,Die ambtenaar bij het Wmo-loket is alleen geïnteresseerd in zijn eigen straatje. Als hij 8.000 euro moet betalen voor een aangepaste badkamer dan raakt zijn budget op. Wat hij zich echter niet realiseert is dat de investering zich heel snel terugbetaalt. Reken maar eens uit wat het de staat kost als iemand in een verzorgingshuis zit. Dan praat je over circa 3500 euro per persoon per maand. Daarmee belanden we echter bij de kern van het probleem. Het zijn gescheiden budgetten. De landelijke en lokale overheid zouden deze geldstromen aan elkaar moeten koppelen, maar dat gebeurt niet.”
‘De knop omzetten’
Een andere manier van denken en werken is volgens Duurzame Zorg een vereiste. ,,Vandaar dat we luidkeels zeggen dat de knop om moet. Een boodschap die we door het hele land verspreiden en die we via Twitter aan vooraanstaande politici richten.” Daarbij geen blad voor de mond nemend. In de blog over ‘donkere tijden’ staan omschrijvingen als een grote bende en een graaicultuur. ,,Als je kijkt hoeveel administratiekosten grote organisaties in rekening brengen voor een uurtje thuiszorg vind ik dat ontstellend.”
‘Vertrouwde omgeving’ 
Wor: ,,Behalve het financiële aspect gaat het met name om het welbevinden van mensen. We willen toch allemaal het liefst oud worden in een vertrouwde omgeving? Waarbij je nog zoveel mogelijk alles zelf kan doen. Wat wij doen is een praktische oplossing bieden.” ,,Dat wiel hoefden we niet eens zelf uit te vinden”, besluit Verhoef. ,,Een klant van ons wilde een badkamer met aanpassingen. We zijn voor hem op zoek gegaan en kwamen bij dit concept uit. Daarna zijn we BANO Benelux gestart.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!