Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Vrijdag 8 mei Sliedrechtse premi'
26feb 2015

Vrijdag 8 mei Sliedrechtse premi

SLIEDRECHT - Het filmproject ‘Biesbosch onder Vuur’ vertelt het verhaal van de verzetsstrijders die in ‘44-’45 geheime overtochten maakten tussen bevrijd en bezet gebied. Vanuit Sliedrecht werd de ruim vijftien kilometer lange tocht gemaakt over de Beneden Merwede naar de Helsluis, via de Nieuwe Merwede, langs de Brabantse Biesbosch om de Amer over te steken naar Lage Zwaluwe. Deze geschiedenis wordt momenteel verfilmd en gaat tijdens de  viering van 70 jaar bevrijding in mei in première. Zaterdag 2 mei voor genodigden in Werkendam en vrijdag 8 mei in Sliedrecht.

Een groep dorpsbewoners, waarvan het merendeel als figurant medewerking heeft verleend aan de film, wilde een eigen Sliedrechtse première verzorgen. Zij vindt dat ‘dit belangrijke geschiedenisverhaal’ dient te worden verteld aan jonge en oude plaatsgenoten. ,,Wie waren de mensen waarvoor in 1966 het monument op het Albrechtplein is gemaakt? Wat was de Sliedrechtse bijdrage aan dit verzetswerk? Wie waren die Sliedrechtse helden?”
,,De laatste Biesboschcrosser, Piet van den Hoek (uit Werkendam, red.) , heeft de première niet meer mee mogen maken. Hij is vlak voor de opnames in februari overleden. Met hem is deze generatie verzetshelden heengegaan. Maar het verhaal moet blijven leven, verteld worden en er dienen nog steeds de juiste lessen geleerd te worden”, aldus de projectgroep, die in aanloop naar de Sliedrechtse première de lokale samenleving warm probeert te krijgen. ,,Voor dit prachtige verhaal. Het initiatief van de heer Rinus Rasenberg uit Drimmelen heeft geresulteerd in een prachtig docudrama, dat is geregisseerd door Hidde Simons. Fictie en historische waarheid worden verpakt in een mooie film.” Met ‘warm krijgen’ wordt gedoeld op crowdfunding, DVD-verkoop, sponsoring van de première, ticketverkoop en ‘herinnering aan hen die ons 70 jaar bevrijding hebben gebracht’. ,,Wie als bedrijf interesse heeft om bij te dragen aan de Sliedrechts première of wie alvast een ticket of een DVD wil reserveren, kan met ons contact opnemen door een e-mail te sturen naar p.borst1@upcmail.nl of door te bellen naar 0629516273.”
Onderstaande foto’s geven een impressie van de film. Er wordt nog volop gedraaid. Sliedrecht Vandaag steekt binnenkort voor een sfeerverslag de rivier over als er opnames worden gemaakt bij de Helsluis.

Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!