Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
03mrt 2015

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse afdeling van het Rode Kruis pronkte in september tijdens de Late Summer Fair met haar nieuwe rolstoelbus, die kon worden aangeschaft dankzij een anonieme gift. ,,We hebben hier veel plezier van”, zegt PR-medewerkster Rieke van Valen, die onlangs meereed met een speciale rit van de Merwebolder naar de Maranathakerk, waar een aangepaste kerkdienst werd gehouden. Ze maakte daar onderstaand sfeerverslag van.

,,Vandaag wordt een vrolijke dag voor een aantal bewoners van de Merwebolder. Zij gaan naar de kerk. En niet zomaar een kerkdienst, een speciale kerkdienst met veel muziek en een mooi verhaal. Het is in de Maranathakerk van Sliedrecht. Chauffeur Jan, bijrijderJaap, die ook interesse heeft als chauffeur, en Jannie, die over de juiste EHBO-papieren beschikt, gaan de mensen ophalen met de rolstoelbus van het Rode Kruis. Ik mag met hen meerijden om de sfeer te proeven.”
‘Dankbaar werk’
,,Het is een zonnige, wat frisse dag. Ik ben een beetje vroeg, maar al snel zie ik de anderen aan komen lopen. Jannie ken ik inmiddels al, maar de andere twee nog niet. De twee bijrijders beleven vandaag hun vuurdoop. Zij rijden voor de eerste keer mee. Ook Jan zit nog vrij recent op de bus. Hij laat Jaap en Jannie zien hoe het kliksysteem werkt waarmee de stoelen in- en uitgeklapt kunnen worden. Het systeem is vrij eenvoudig, maar er moet natuurlijk wel even mee geoefend worden. Als Jaap en Jannie het onder de knie hebben, gaan we op weg naar de Merwebolder. De eerste die opgehaald wordt, is Wiebe. Net als de andere twee bewoners heeft hij een meervoudige handicap.

Jaap neemt rustig de tijd om Wiebe veilig naar binnen te loodsen. Als Wiebe stevig in zijn gordels zit en de rolstoel is vastgeklikt, halen we de twee andere bewoners op.  ‘We gaan zingen!’  roept Ria blij. ‘In de kerk!’ Op Wiebes rolstoeltafeltje liggen de bellenkrans en sambaballen al klaar om zichzelf straks mee te begeleiden. Terwijl we op weg gaan naar de kerk vertelt Jan hoe mooi hij deze invulling van de zondag vindt. ‘Het is dankbaar werk.’ Achter hem krijgt hij bijval van de twee bijrijders. Bij de Maranathakerk staan al vrijwilligers klaar om de bewoners naar de kerk te begeleiden. Busjes rijden af en aan. Jan, Jannie en Jaap komen weer in actie om Wiebe, Ger en Ria veilig uit de bus te leiden. Jan is blij dat hij zijn zondagse kleren niet aan heeft. ‘Door de rolstoelen blijven ze toch niet netjes.’ Niemand die ernaar kijkt, vandaag.”
‘Naar huis’
,,De bus is leeg: tijd voor mij om naar huis te gaan. Jammer dat ik een afspraak heb, bedenk ik me. Ik had best graag zo’n speciale kerkdienst mee willen maken. Gelukkig is de bus nog nieuw, dus voorlopig zal deze rit wel in stand blijven.  Wie weet de volgende keer.”


Deel dit bericht met je vrienden!