Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost begint nieuw seizoen openluchtbijeenkomsten' Openluchtbijeenkomst Buurt Bestuurd
13mrt 2015

Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost begint nieuw seizoen openluchtbijeenkomsten

SLIEDRECHT - Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost gaat net als in 2014, toen zij met dit initiatief begon, maandelijks de straat op. Te beginnen op woensdagavond 18 maart bij de Valkhof. ,,Hier zijn we al een keer geweest en dat was een hele boeie avond”, aldus de vrijwilligers die gestalte geven aan Buurt Bestuurt (zie foto).

,,Toen we daar eind augustus waren, waren er ook mensen van PRO Sliedrecht aanwezig. Zij hebben geluisterd en uiteraard ook rondgekeken. We hebben met de bewoners afgesproken een keer terug te komen. Omdat we samenwerken met Hans van Schaik, de wijkagent, is de avond iets vroeger dan men van ons gewend is. Hij heeft namelijk op woensdag een inloopspreekuur bij De Valkhof. We willen het graag een beetje laten overlappen en zijn hier van van 18.30 tot 19.30 uur.”
Geen winterslaap
Hoewel Buurt Bestuurt de afgelopen maanden geen openluchtbijeenkomsten heeft gehouden, betekent dat volgens de vrijwilligers niet dat ze een winterslaap hebben gehouden. ,,Eind oktober organiseerden we samen met de gemeente, de politie en het NME-centrum in het Burgemeester Feitsmapark een lampionnenoptocht. ,,Het was niet alleen leuk om dit samen te organiseren, het was vooral geweldig om te zien hoe de kinderen genoten van het knutselen. Zowel bij het NME als bij Parkzicht waar jong en oud samen aan het werk gingen. Dat de opkomst zo hoog was hadden we alleen maar kunnen hopen. Het leuke was dat we nu al met een kleine en een iets grotere groep op twee verschillende locaties waren gestart en bij één punt samenkwamen. Aangekomen bij het laatste startpunt stonden er nog meer kinderen en ouders te wachten.”
Ludieke actie
,,Omdat het ’s avonds al vroeg donker was en we van diverse kanten te horen kregen dat er weer veel te hard werd gereden of zonder licht hebben we begin december een ludieke actie gehouden aan de Thorbeckelaan, in samenwerking met zwarte piet. Diverse bestuurders kregen een ‘bekeuring’ in de vorm van een gedicht met een zakje kruidnoten. Dit was de aftrap voor de politie. Ze hebben de weken daarna regelmatig gecontroleerd op fietsverlichting en snelheid. In januari is er een evaluatie geweest met de gemeente en de politie. We hebben een goed gesprek gehad en een voorstel gedaan hoe we hier in de toekomst mee verder willen gaan. We wachten nog even af.”
Veiligheidsavond
,,De maand februari stond in het teken van brand- en inbraakpreventie. In de brandweerkazerne hield de gemeente in samenwerking met de brandweer en de politie een veiligheidsavond. Wij hebben daar ook ons oor te luister gelegd. Burgemeester Bram van Hemmen vertelde meer over de tot op heden aangetroffen wietplantages en de gevaren daarvan voor de omgeving. Tevens werd een beroep gedaan op inwoners van Sliedrecht om vermoedens omtrent een wietkwekerij te melden bij de politie. Wijkagent Hans van Schaik ging hierop door. Hij gaf een aantal tips waar je op moet letten en deed het verzoek vooral niet zelf op onderzoek uit te gaan, maar alleen de politie een seintje te geven. Desnoods anoniem. De avond werd vervolgd met het tonen van een filmpje waarin een ex-inbreker liet zien wat de zwakke plekken zijn bij poorten en woningen. Aanwezigen schrokken van het gemak waarmee hij sommige woningen zo in had kunnen komen. De bijeenkomst werd afgesloten door de brandweer. Eén van hun specialisten vertelde alles over brandgevaar. Wat men kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Tevens legde hij uit wat te doen in het geval het toch misgaat en er brand uitbreekt in de woning. De nadruk daarbij werd gelegd op het vooraf met het gezin doorspreken van de verschillende mogelijke scenario’s en vluchtroutes.”
Leefbaarheid
Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost is in april 2013 van start gegaan met als doel de zelfredzaamheid, onderlinge betrokkenheid en samenwerking van bewoners te vergroten. Aanvankelijk waren er verschillende initiatieven. Zij hebben begin 2014 de krachten gebundeld en vormen sindsdien één Buurt Bestuurt. ,,Bewoners van Sliedrecht-Oost kunnen via ons iets doen aan de leefbaarheid in hun straat of wijk. We richten ons niet alleen op ergernissen, maar we willen ook leuke activiteiten organiseren.” Een keer per maand gaan de vrijwilligers de straat op. Woensdagavond begint het nieuwe ‘seizoen’ bij de Valkhof.
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!