Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Contouren van Natuurspeeltuin Prickwaert zijn al duidelijk zichtbaar'
18mrt 2015

Contouren van Natuurspeeltuin Prickwaert zijn al duidelijk zichtbaar

SLIEDRECHT - Voor de gemeente was het dit jaar een fluitje van een cent om een geschikte locatie te vinden voor de Nationale Boomfeestdag. Over twee maanden (de officiële opening is in mei) verrijst in de Prickwaert een natuurspeeltuin. Op de plek waar tot eind vorig jaar de Roald Dahlschool stond (deze is tegen de vlakte gehaald omdat Roald Dahl aan het begin van het schooljaar samen met Anne de Vries haar intrek heeft genomen in een spiksplinternieuwe ‘mammoetschool’) kunnen kinderen naar hartelust spelen in de buitenlucht. Een soort Woeste Weide, maar dan in Sliedrecht-West en met net zoveel speeltoestellen.

Zoals een glijbaan, hangbrug, kabelbaan, schommels en een trekvlot om het water over te steken. Een ouder vroeg op Twitter hoe diep de plas is omdat er ook kleine kinderen komen. ,,Maximaal zeventig centimeter”, herhaalt een werkvoorbereider, die werkzaam is op de afdeling Ruimte, het antwoord van de gemeente. ,,Dat is in het midden. Er is ook een strandje aangelegd met een flauw aflopend talud.” Dit is al gebeurd. De contouren van de natuurspeeltuin zijn al duidelijk zichtbaar. Er moet nog wel veel werk worden verzet en dat geldt niet alleen voor de gemeente, maar ook voor Moeder Natuur. Wat nu nog een kale vlakte is, verandert de komende twee maanden in een groene oase.
Groene elementen
,,Aan deze kant van het water, waar ook een afgesloten deel komt met speeltoestellen voor jonge kinderen, zodat ze niet bij de plas kunnen komen, wordt gras gezaaid, aan de andere kant, waar meer bomen zijn, worden heesters geplant om het boseffect te vergroten.” De medewerkers van de gemeente die dit karwei gaan klaren, kregen vanmorgen hulp van de groep 6-leerlingen van Anne de Vries en Roald Dahl. Samen met wethouder Hanny Visser-Schlieker en Carl van Rijn, de coördinator van NME-centrum De Hooizolder, stroopten ze de mouwen op om in totaal 26 bomen te planten. In de natuurspeeltuin groeien niet alleen eiken, essen en populieren, maar ook fruitbomen. Bovendien wordt een vlindertuin aangelegd. Maar dat zijn niet de enige groene elementen. De werkvoorbereider legt uit en laat zien dat in het definitief ontwerp ook een natuurmuur is getekend en een insectenhotel. ,,Plus een tunnel en een hut, die beide zijn gemaakt van wilgentenen. Het leuke daarvan is dat de wilgentenen uitlopen waardoor je steeds meer beschutting krijgt.” Aan het begin van het terrein, dat net zo groot is als het aantal vierkante meters van de vroegere Roald Dahlschool, staan al vier houten picknicktafels. Er komen bij de ingang, zo vertelt hij tot slot, ook houten palen waar bezoekers hun fiets tegenaan kunnen zetten. ,,De natuurspeeltuin is voor de hele wijk. Of beter gezegd: Sliedrecht-West. De Woeste Weide bij de kinderboerderij ligt wat meer in het oostelijke deel. Door de sloop van de school was het mogelijk iets soortgelijks te realiseren.” Een overeenkomst is ook dat de natuurspeeltuin een openbaar terrein is die de hele week toegankelijk is. ,,De hekken die er nu staan, worden bij de opening weggehaald.”
Bomen & Water
Na een halfuur worden de schoppen opgeruimd. De mannen van het groenbeheer gaan elders in de gemeente aan de slag en de leerlingen gaan terug het klaslokaal in waar Van Rijn ze al van alles had verteld over ‘Bomen & Water’, het thema van de 59e Boomfeestdag. Toepasselijk vanwege de Waterschapsverkiezingen, al zullen de kinderen daar waarschijnlijk weinig van hebben meegekregen.

Bron: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!