Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
18mrt 2015

SLIEDRECHT - ,,Ik daag de portefeuillehouder (wethouder Hanny Visser-Schlieker, red.) uit om ondanks een sober budget het maximale uit het groenonderhoud te halen zodat de beoordeling van inwoners wordt opgewaardeerd.” Deze opmerking maakte Cees Paas van de SGP-ChristenUnie gisteravond tijdens de bespreking van het nieuwe groenbeleidsplan in de gemeenteraad. Uit een peiling waar 336 dorpsbewoners aan hebben deelgenomen, is gebleken dat, zo heeft de gemeente onlangs naar buiten gebracht (zie ‘Gerelateerde berichten’), de meningen hierover verdeeld zijn. Ruim veertig procent van de ondervraagden is tevreden over de inrichting van het groen en het onderhoud terwijl ruim dertig procent ontevreden is.

Daarmee kan je twee kanten op. Is het glas half vol of half leeg? Anton van Rees (PvdA) merkte kritisch op dat het resultaat van de peiling een duidelijk signaal is dat het niet slechter moet worden en dat er duidelijke keuzes moeten worden gemaakt in het bestedingsbudget. Volgens hem ontbreekt het de gemeente aan ambitie en heeft het groenbeleidsplan de geur van kostenbesparing. Ook Gerrit Venis (PRO Sliedrecht) gaf commentaar. Ten eerste op de omvang van het groenbeleidsplan. ,,Die bestaat uit 44 pagina’s. Wij vragen ons af hoe zinnig al deze informatie is. Neem bijvoorbeeld de bestrijding van bladluizen. We lazen dat je dat kan doen door middel van lieveheersbeestjes of een knoflookextract. Hartstikke mooi natuurlijk, maar vervolgens worden de lindebomen in de Hopper die vol bladluizen zitten gewoon verwijderd waarna andere bomen worden geplant die daar ongevoelig voor zijn. Waarom wordt het dan beschreven?” Hij lichtte ook de boomgaard tussen de Dorlandsweer en de Reinenweer uit. ,,We zijn daar als fractie wezen kijken en dat stemde ons niet vrolijk. Mooie woorden vertalen zich op deze plek niet in mooie daden. In onze ogen gaat het om groenbeleving en een betrokken samenleving. Als je dat daar voor elkaar wilt krijgen, moet je toch echt wat doen aan de vele hondenpoep.”
Groenadoptie
CDA-raadslid Vincent Prins twitterde dat een kwart van de Sliedrechtse inwoners enthousiast is over natuurlijk groenonderhoud. ,,De rest is bang voor meer onderhoud en zwerfvuil.” Dertig procent van de ondervraagde inwoners heeft bij de peiling aangegeven dat zij in de toekomst mee wil helpen. Prins merkte daarover op dat zijn fractie groenadoptie best een kans wil geven. ,,Het zou wel goed zijn als bewoners die zich hiervoor inzetten af en toe een blijk van waardering krijgen.” Verder zei hij  het een verstandige keuze te vinden dat de gemeente niet voor één, maar voor verschillende boomsoorten kiest en gaf hij een compliment voor de inheemse kruiden langs het fietspad aan de Parallelweg waarmee de gemeente bijvriendelijker wordt gemaakt. Het ‘vele zwerfvuil’ stuitte hem tegen de borst. ,,Aan iedereen die plastic rommel op straat achterlaat, zou ik willen zeggen: zoek op internet naar de trailer van de film van Chris Jordan over Midway Island, een eiland dat meer dan tweeduizend kilometer van het vasteland vandaan ligt. Wie ziet wat voor effect alle plastic afval op zo’n afgelegen eiland heeft, durft hopelijk nooit meer vuil op straat te gooien.”

Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!