Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jip Hazelhorst van school de Wilgen wint plek in halve finale Nationale Voorleeswedstrijd' V.l.n.r.: Madelief Koekoek en Jip Hazelhorst
19mrt 2015

Jip Hazelhorst van school de Wilgen wint plek in halve finale Nationale Voorleeswedstrijd

SLIEDRECHT - Voorleeskampioenen streden op woensdag 18 maart om een plek in de halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd 2015. In de Bibliotheek Ridderkerk Centrum vond de spannende kwartfinale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats.

De voorleeskampioenen van de school- en lokale voorrondes afkomstig uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, streden om een plek in de halve finale. De kandidaten kregen vijf minuten de tijd om een fragment uit een zelfgekozen boek voor te lezen. De vakkundige jury hadden een zware taak om uiteindelijk te bepalen welke voorlezer door mocht naar volgende ronde.

De winnaars waren:
Madelief Koekkoek - School Met De Bijbel Noordeloos - boek: Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens
Jip Hazelhorst - de Wilgen Sliedrecht - boek: Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten

Beide winnaars gaan door naar de felbegeerde halve finale op 15 april in Openbare Bibliotheek Rotterdam.

Jury en presentator
De vakjury bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De kwartfinale werd gepresenteerd door regisseur en theatermaker Martijn Donders.

De vakjury bestond uit:
Rene Belder: operationeel leidinggevende Sport en Welzijn Ridderkerk
Rineke Koek: verteller, acteur, trainer, docent
Bart van Aanholt: accountconsulent volwasseneneducatie

Favoriete schrijvers
Uit onderzoek onder de deelnemende scholen blijkt dat kinderen dit jaar het vaakst kozen voor Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell om uit voor te lezen. Dit in tegenstelling tot afgelopen jaren, waarin Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens steevast aan kop stond. Toch zijn grote kinderboekenschrijvers als Jacques Vriens, Carry Slee en Francine Oomen nog steeds razend populair onder kinderen.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties (Probiblio). De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.

 

Zie ook:
Jip Hazelhorst en Rania Allachi voorleeskampioenen in voorronde regio Sliedrecht (ma, 16 feb 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!