Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Geen afgeslankte Koningsdagviering in Sliedrecht'
24mrt 2015

Geen afgeslankte Koningsdagviering in Sliedrecht

SLIEDRECHT - Oranjevereniging verwacht ondanks bezoek Koninklijke familie aan het naburige Dordrecht net zoveel publiek als altijd

Dat de Koninklijke familie dit jaar op Koningsdag Dordrecht bezoekt, was al ‘even’ bekend. Gisteren maakte de Dordtse burgemeester Arno Brok, die ‘s avonds aanschoof bij RTL Late Night van Humberto Tan, het programma bekend aan de media, die op hun beurt het nieuws razendsnel verspreidden op internet. Onder andere in Sliedrecht wekte dat de nieuwsgierigheid op welke wijze Sliedrecht een rol speelt (alle gemeenten in de Drechtsteden presenteren zich) en of er op maandag 27 april net zoveel activiteiten en festiviteiten plaatsvinden als normaal.
,,Ik kan op die laatste vraag kort en krachtig Ja antwoorden”, zegt Henk Lammers van de Sliedrechtse Oranjevereniging. ,,Het wordt geen afgeslankt programma. We verwachten namelijk net zoveel publiek als altijd. Het Koninklijk bezoek aan Dordrecht duurt maar twee uur en bovendien wordt de binnenstad om veiligheidsredenen afgesloten als het te druk is.”
Een jaar geleden was de eerste Koningsdagviering. Die werd door de 104 jaar oude Oranjevereniging in een iets ander jasje gestoken (zie ‘Gerelateerde berichten’). Dat gold met name voor de aubade, waar twee leraressen zich mee hebben ‘bemoeid’ door een kinderkoor op te richten, en het verlengen van het programma van 18.00 naar 21.00 uur.
‘Vergelijkbaar’
De Oranjevereniging wilde een programma samenstellen voor alle leeftijden en kiest dit jaar voor hetzelfde concept. Lammers haalt onder andere de muzikale ballonnenoptocht van het Burgemeester Winklerplein naar het Dr. Langeveldplein en de traditionele kleedjesmarkt aan alsmede het middagprogramma dat door de stichting Sliedrecht en Cultuur in elkaar is gezet. ,,In grote lijnen zijn de activiteiten vergelijkbaar met vorig jaar.”
Mannenkoor Ichthus
,,Als aan het eind van de middag de kinderactiviteiten op het Dr. Langeveldplein zijn afgelopen, is er in de muziektent weer een optreden van de coverband The Bleaks. Dat is ons vorig jaar goed bevallen”, aldus Lammers. In 2014 slaagde de Oranjevereniging er tot haar eigen ongenoegen niet in een koor te strikken voor een avondlijk optreden in de Grote Kerk. ,,Dat was erg jammer. Gelukkig kregen we wel de toezegging van het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus, dat in heel Nederland bekendheid geniet, dat zij in 2015 acte de présence geeft op de plek waar de koorleden wekelijks bij elkaar komen om te repeteren.” Het concert in de Grote Kerk duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Lammers: ,,De toegang is gratis, maar of iedereen die het concert wil bijwonen in de kerk kan plaatsnemen, is de vraag. Gezien de populariteit van het koor (dat al vanaf de oprichting, 25 jaar geleden, wordt gedirigeerd door Martin Zonnenberg, red.) verwachten wij dat het nokvol zit. Er zijn ruim zevenhonderd zitplaatsen. Net als in de Dordtse binnenstad geldt: vol is vol.”
Folder
In de tweede week van april valt bij elk huishouden in Sliedrecht een folder op de mat waarin het complete programma (letterlijk) in kaart is gebracht. Onder ‘Gerelateerde berichten’ staan artikelen en sfeerimpressies van een jaar geleden plus een interview met de voorzitter en dirigent van Ichthus.
Baggerschepen
Tot slot rest de vraag op welke wijze Sliedrecht bijdraagt aan de activiteiten in Dordrecht. Lammers: ,,De ‘Friesland’, de historische stoombaggermolen die bij het Baggermuseum kan worden bezichtigd, en een modern baggerschip nemen deel aan de vlootschouw. Op die manier presenteert Sliedrecht zich aan de Koninklijke familie.”
Bron: Erik de Bruin.


Deel dit bericht met je vrienden!