Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dominee Joost Schelling: '
30mrt 2015

Dominee Joost Schelling:

SLIEDRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland heeft zeer recent een onderzoek afgesloten waaruit blijkt dat de diaconieën een essentiële pijler zijn onder de participatiemaatschappij.
 
Hieronder kunt u een bijdrage lezen van ds. Joost Schelling, die verbonden is aan de Gereformeerde Kerk Sliedrecht.

Joost Schelling, predikant in Sliedrecht, herkent de groei die uit het onderzoek naar voren komt: ‘In Sliedrecht hadden enkele kerken samen een diaconaal platform opgezet, nog voordat de crisis en de participatiemaatschappij actueel werden. Het komt nu goed uit dat dit initiatief een eigen positie heeft verworven. Zo kunnen we inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen.

Het toont dat we ons ook bekommeren om de problemen die zich buiten de kerk afspelen. Daar liggen missionaire kansen: de kerk kan haar diaconale gezicht laten zien. En het geeft gemeenteleden energie om bezig te zijn met wat niet te maken heeft met kerkelijke krimp of teruggang.

De lokale overheid heeft al enkele verzoeken bij de kerken hier neergelegd. Dat zij de kerk nu (weer) ziet als belangrijke partner, is ook een mooie kans.

De bereidheid van kerken om hierin mee te denken, is groot. We hebben besloten om meer geld en tijd te steken in de schuldhulpverlening. We willen namelijk al helpen bij een beginnende schuldproblematiek, voordat het de mensen over de schoenen gaat lopen. Dat betekent: begeleiden bij de administratie en kleine schulden snel proberen weg te werken.

Supermarktzegels
Sowieso zien we een verschuiving naar meer betrokkenheid bij lokale en landelijke initiatieven. Collectes voor bijvoorbeeld de Voedselbank leveren meer op dan voor andere goede doelen. Kerkgangers leggen boodschappen in kratten die op zondag bij de deur staan. De diaconie verdeelt die weer.

Bron: Dienen en doelen. Een onderzoek naar de maatschappelijke inzet van diaconieen van de Protestantse Kerk in NederlandDeel dit bericht met je vrienden!