Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
31mrt 2015

SLIEDRECHT - ,,Ik hoop dat Waerthove ook in de toekomst bij de tijd zal blijven.” Na de toespraak van Leo Hartkoren, de voorzitter van de Vrienden van Waerthove, wisten alle bewoners, medewerkers en genodigden die donderdagmiddag acte de présence gaven bij de feestelijke opening van het vernieuwde en gerenoveerde verzorgingshuis hoe laat het was. Het gezelschap wandelde na zijn toespraak naar buiten waar de onthulling plaatsvond van het cadeau dat de vriendenstichting heeft geschonken ter ere van  de officiële opening.

Door Erik de Bruin
Vanwege het gure, regenachtige weer nam iedereen paraplu’s mee. Nadat Vadertje Tijd de klok had onthuld, sprak Pieter de Kort, de directievoorzitter van Rivas Zorggroep, de aanwezigen toe. Hoewel hij zijn naam eer aandeed en gezien de weersomstandigheden begreep dat hij geen betoog moest afsteken, duurde het voor de klappertandende mevrouw De Jong – Netten net iets te lang. De oudste inwoner van Sliedrecht, die donderdag 14 mei haar 104e verjaardag hoopt te vieren, zat op de eerste rang. Hoewel ze ontzettend kranig is, was dit iets te veel van het goede. Samen met mevrouw Schenk van het cliëntenoverleg, die er ook met haar neus bovenop zat, werd ze na de onthulling direct weer naar binnen gebracht.
‘Flexibiliteit’
,,Van een instelling tot woonwijk.” Regiomanager Twan van den Munckhof heette de aanwezigen hartelijk welkom in het nieuwe Waerthove. Hij roemde het uithoudingsvermogen van de medewerkers wier flexibiliteit maximaal op de proef werd gesteld en die van de bewoners. ,,Onze wens om kleinschalige zorg te realiseren ging de afgelopen drieënhalf jaar gepaard met sloop, nieuwbouw en renovatie. We hebben geprobeerd de overlast zoveel mogelijk te beperken.” Hij bedankte de aannemer voor ‘de frisse en smaakvolle inrichting’ van de zorgwoningen. Wethouder Hanny Visser-Schlieker wenstte alle bewoners en medewerkers veel plezier en geluk toe in hun nieuwe werk- en woomgeving. Ze sprak van een dorp in een dorp en zei het een prestatie van formaat dat het verpleeghuis al die tijd in de lucht is gehouden. ,,Ik kan me voorstellen dat jullie daar best tegenop hebben gezien. Om zo’n groot project al die tijd goed en veilig te laten verlopen moet een hele uitdaging zijn geweest. Ik neem daar mijn petje voor af.” Lilian van Hielen van het al genoemde cliëntenoverleg, dat gevraagd en ongevraagd advies geeft, sprak ook haar bewondering en waardering uit. ,,De nieuwbouw is een enorme vooruitgang. Er is nu heel veel rust. Zoveel rust dat de bewoners, maar ook bezoekers daaraan moeten wennen.” Ze gaf de zorginstelling mee dat het voor bewoners een goede zaak is dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en de regie over hun leven behouden, maar dat er wel gewaakt moet worden voor vereenzaming. Het aantal vrijwilligers dient volgens haar op peil te blijven. ,,Zodat een bewoner die thuis zit ook eens wordt meegenomen naar het restaurant zodat hij of zij onder de mensen komt. Dat is heel belangrijk en moet gewaarborgd blijven. Rivas wil nog veiliger, professioneler en doelmatiger te werk gaan. Uitstekende doelstellingen, maar zorg er wel voor dat er geen kille omgeving ontstaat. Het realiseren van deze doelen mag niet ten koste gaan van de liefdevolle, warme zorg waar Waerthove om bekend staat en wat voor mij vier jaar geleden de reden is geweest mijn ouders hier te laten wonen. Blijf jezelf altijd afvragen of je hier later ook zou willen wonen.” ,,Ik denk dat ik hier wel zou willen wonen”, zei Hartkoren, die als laatste spreker zijn verhaal deed en vol lof was over de metamorfose die in ruim drie jaar tijd tot stand is gebracht. ,,In een moeilijke economische tijd is Waerthove als het ware volledig vernieuwd.” Ook hij nam daar zijn hoed voor af, al moest hij die wel gelijk weer op doen omdat het geschenk buiten werd onthuld.
Saskia & Serge
Het heuglijke moment van de officiële opening was een dag eerder al gevierd met de bewoners, die ’s morgens allemaal een extra feestelijk ontbijt kregen en bij de koffie gebak. Verder stonden er diverse activiteiten en workshops op het programma en werden de bewoners ’s middags getrakteerd op een optreden van Saskia & Serge. De feestelijke dag werd afgesloten met een diner in het restaurant.


Deel dit bericht met je vrienden!