Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ingezonden brief over zondagsrust: '
02apr 2015

Ingezonden brief over zondagsrust:

SLIEDRECHT - Kees de Zanger mailde vanavond een ingezonden brief naar de redactie van Sliedrecht Vandaag. Hij schrijft over zondagsrust naar aanleiding van waar daar onlangs over is gezegd tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

,,Een dorp waarin een groot deel echt behoefte heeft aan zondagsrust is minder, of niet, geschikt voor uitbundige uitgaansmogelijkheden en evenementen”, is de stelling van Nico de Jager, fractievoorzitter van de SGP/CU-fractie in de raad van Sliedrecht tijdens de discussie over het plaatselijke evenementenbeleid. Hij zei verder: ,,Dat heeft NIETS te maken met de ander geen ruimte gunnen in Sliedrecht. Andersom geldt het namelijk evenzo: als je de zondagsrust overboord gooit gun je ook anderen de ruimte niet.” Dat is niet bepaald ‘handen ineen’ zal ik maar zeggen.”
‘Persoonlijke levenssfeer’
,,Wat is zondagsrust? Wikipedia daarover: Zondagsheiliging is tijd maken voor kerkbezoek en rust genieten. Sommigen gebruiken geen internet, geen auto en geen fiets. Iedereen is mijns inziens vrij zijn persoonlijke levenssfeer zo in te vullen. Er is niemand in Sliedrecht die een ander die ruimte niet gunt. Integendeel: 365 dagen per jaar respecteert tweederde van de Sliedrechters dat eenderde van de samenleving aan zondagsrust doet. Kies je voor een andere invulling dan misgun je een ander zijn zondagsrust toch niet? Nico de Jager: ,,Wij zien met lede ogen aan dat de afbreuk van de zondagsrust in hoog tempo vordert. Vanuit ons perspectief zou je daar wel eens moedeloos van kunnen worden.” Dat moeten dan die medemensen zijn die een andere invulling van hun zondag prettiger vinden waar Nico de Jagers SGP/CU moedeloos van zou kunnen worden. Wonderlijk als je bedenkt dat de naam van hun program ‘Handen ineen’ is.”
‘Schamele evenementen’
,,Uit dat program leren we bovendien: ‘Het is belangrijk dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving’ en ‘Sliedrecht moet een plaats zijn waar het goed wonen, werken en recreëren is’. Voor het grootste deel van dat recreëren moeten we al over de rijksweg gaan. Ons gemeentebestuur zorgde er in de loop der jaren al voor dat het theater, het zwembad en de voetbal daar ligt. Zoveel gebeurt er dus niet (meer) in onze dorpskern. Welke evenementen bedoelde Nico de Jager dan nog met die ‘niet geschikt’ zijn? Dat maakte hij duidelijk op MerweTV: ,,Evenementen die wij moeilijk vinden dan wel onmogelijk, zaken die bijvoorbeeld op een kermis gebeuren in de vorm van attracties, of de vorm van muziek, wat er gezongen wordt: de tekst. Een tuinfeest is ook zo’n evenement, daar wordt iets bij elkaar gebracht dat ingaat tegen de norm die wij gesteld hebben.” Ondanks dat een kermis of Tuinfeest op eenvoudige wijze te mijden zijn zodat inwoners die dat willen, met alle respect, hun norm kunnen hooghouden vindt de SGP/CU-fractie ook deze schamele evenementen nog onmogelijk. maar dat heeft volgens Nico de Jager niets te maken met ‘de ander geen ruimte gunnen’. Dat PRO Sliedrecht dat paternalisme, al compromissen sluitend, uitgebalanceerd noemt zullen ze ongetwijfeld nog wel eens uitleggen.”
‘Aantal stemgerechtigden’
,,Het kost tijd, maar dan wordt ook die ‘gestelde norm’ aangepast. Dat is, met respect, ook gebeurd bij autorijden op zondag, aan televisieuitzendingen meewerken, naar televisie kijken, naar de kerk gaan met een hoedje op, internetten en vrouwen in het gemeentebestuur. Ik vergeet zeker een paar ooit gestelde normen. Als de Sliedrechters dat geduld niet hebben dan moet iedereen die mag straks ECHT gaan stemmen. Immers, het aantal stemgerechtigden in ons dorp ligt rond de 19.000 terwijl de SGP/CU de laatste 15 jaar vrij stabiel 3.600 kiezers achter zich krijgt. Dat is 19 procent. Als we daar, ondanks dat de woorden zondagsrust of zondagsheiliging niet in hun program voorkomen, het aantal CDA-stemmers bij tellen (gemiddeld rond de 1.700) dan blijkt het om 28 procent te gaan. Nog 3 jaar: dan allemaal  stemmen en daarna ‘handen ineen’ zou ik zeggen.”
Tekst: Kees de Zanger (Bron: Erik de Bruin)


Deel dit bericht met je vrienden!