Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zaterdag 18 april weer ' Burgemeester Winklerplein
02apr 2015

Zaterdag 18 april weer

SLIEDRECHT - Een halfjaar geleden poseerden ze ook onder het immense uithangbord van het Burgemeester Winklerplein. Destijds om het Middeleeuwse feest aan te kondigen, ditmaal om reclame te maken voor de activiteiten en festiviteiten die zaterdag 18 april uit de hoge hoed worden getoverd. Wederom onder het mom van de gevleugelde kreet: Alles onder één dak. ,,Dolle pret op het Winklerplein zou een mooie kop zijn”, lacht Ad Slieker.

Door Erik de Bruin
Slieker maakt deel uit van het activiteitencomité van de winkeliersvereniging. De omschrijving ‘op het plein’ is niet helemaal correct, de actie vindt, beter gezegd, rondom het plein plaats. Net als zes maanden geleden, op zaterdag 4 oktober. ,,De parkeerplaatsen in het midden zijn gewoon toegankelijk”, vertelt Lennard Commandeur. ,,De winkeliers stallen hun kramen voor de winkels uit. Tussen de stands in voeren professionele standwerkers een show op, zoals de in Middeleeuwse kostuums geklede lieden dat ook deden door oude ambachten te demonstreren. Je zou het een soort circus kunnen noemen.” ,,Het gaat om de crème de la crème van het Nederlandse standwerkersgilde”, haakt Hans de Ligt in. Dat ze hun uiterste best zullen doen om hun producten aan de man te brengen en indruk te maken op het publiek, staat vast. De vijftien verkooplieden, die van heinde en ver komen en van alles verkopen (‘van pannen tot zalfjes’), strijden niet alleen om het Kampioenschap van de Alblasserwaard, maar ook om kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap. ,,Wat wij organiseren, is een voorronde van het NK.” ,,Datzelfde geldt”, vervolgt De Ligt, ,,voor het knikkerkampioenschap. Hier kunnen maximaal tweehonderd kinderen aan deelnemen. De beste zestien knikkeraars plaatsen zich rechtstreeks voor de finale op zaterdag 20 juni in Dierenpark Amersfoort.”
‘Centrale plek’
Voor dit evenement heeft het comité de handen ineengeslagen met Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS). Jongerenwerker Cas Besamusca heeft het vuurtje aangewakkerd. Hij klopte met zijn idee bij de winkeliersvereniging aan. De Ligt: ,,In lijn met de andere voorrondes, die alle op woensdag plaatsvinden, wilde hij het knikkerkampioenschap ook hier op woensdag organiseren. Daar konden we niet aan meewerken want dan is ook de weekmarkt. Zaterdag is wel een geschikte dag, zeker in combinatie met het standwerkersconcours dat wij in de steigers hadden gezet, maar waar op dat moment nog geen datum voor was.” Besamusca wrijft in figuurlijke zin in zijn handen. ,,Ik vind het altijd leuk om activiteiten te verbinden zodat er meer reuring ontstaat. Het Winklerplein is een prachtige, centraal gelegen plek.” Het knikkertoernooi vormt in Sliedrecht de aftrap van de Nationale Sportweek. Besamusca, die als sportfunctionaris actief is voor het lokale jeugdwerk, legt uit dat hij in zijn nog relatief korte dienstverband (hij is in het najaar van 2013 begonnen) tot de ontdekking is gekomen dat het verenigingsleven goed is georganiseerd. ,,Zij hebben niet echt hulp nodig om extra jeugdleden te werven. Wat ik wel merkte is – en dat is eigenlijk in heel Nederland zo – dat kinderen tussen de middag en na schooltijd weinig buitenspelen. Met een project als ‘Van school- naar sportplein’ , een evenement als dit en met de activiteiten die we op 21, 22 en 23 april houden op drie verschillende locaties in Sliedrecht willen we ze triggeren naar buiten te gaan. Natuurlijk omdat bewegen en sporten gezond is, maar ook omdat kinderen op straat hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Bovendien zorgt het voor leven in de wijk en, om een dure uitdrukking te gebruiken, sociale cohesie.”
‘Scholencampagne’
‘Van school- naar sportplein’ houdt in – de naam zegt het al – dat schoolkinderen allerlei sporten kunnen beoefenen op het plein voor hun school. Vanwege het aanstaande knikkerkampioenschap nemen de jongerenwerkers, die elke school om de twee weken bezoeken, ook knikkerpotjes mee. ,,Op veel schoolpleinen zijn nog wel kuiltjes, maar er wordt nog maar incidenteel geknikkerd. Flippoën daarentegen, een rage waar ik zelf mee ben opgegroeid, is weer helemaal in. Op Marktplaats kunnen verzamelmappen uit de jaren negentig worden gekocht.” Besamusca wil het knikkeren, wat al veel langer bestaat, promoten. Vandaar de ‘campagne’ op basisscholen. ,,Om kinderen enthousiast te maken. Zodat ze gaan oefenen en zich inschrijven voor het knikkerkampioenschap in hun woonplaats. Dat kan op www.nkknikkeren.nl. De zestien beste Sliedrechtse knikkeraars mogen 20 juni deelnemen aan de finale. Die vindt plaats in Dierenpark Amersfoort waar voorafgaand aan de finale ook een voorronde wordt gehouden. Wie op 18 april niet bij de eerste zestien eindigt kan dan alsnog een poging wagen om de eindstrijd te halen.”
Vakjury
In Sliedrecht wordt er van 13.00 tot 16.00 uur geknikkerd op het pleintje met speeltoestellen schuin tegenover Albert Heijn. Het standwerkersconcours duurt van 10.00 tot 16.30 uur. De deelnemers worden beoordeeld door een driekoppige vakjury. De hele dag staan er rondom het Winklerplein ook kramen van de winkeliers.


Deel dit bericht met je vrienden!