Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
09apr 2015

SLIEDRECHT - ,,Elke dag leest de wijkagent zijn of haar inkomende e-mailberichten. Vandaag, 9 april 2015, ontving een wijkagent in Sliedrecht een e-mail onder de naam van een bank. In deze e-mail werd verzocht de digitale handtekening van de desbetreffende wijkagent te veranderen zodat hij voortaan digitaal direct zicht had op zijn rekeningen. Door de wijkagent werd het e-mailbericht met gefronste wenkbrauwen gelezen aangezien hij helemaal geen rekening heeft bij de betreffende bank en daarnaast al helemaal niet zijn politie e-mailadres heeft verstrekt bij het openen van een nieuwe rekening.”

,,Deze situatie van de wijkagent in Sliedrecht schetst de huidige landelijke Phishing-problematiek”, zo laat de politie weten in een bericht aan de redactie van Sliedrecht Vandaag. ,,Door de daders wordt geen onderscheid gemaakt in slachtoffers. Geen onderscheid in leeftijd, sociale klasse of intellect. Iedereen kan geconfronteerd worden met Phishing-mail.”

‘Aandachtspunten’
,,Maar wat houdt dit nu precies in? Phishing is een vorm van internetfraude. Fraudeurs proberen via een e-mail achter de bankgegevens te komen. Op de landelijke politiesite (www.politie.nl) is een thema gewijd aan dit onderwerp. Aangezien de politie niet wordt ontzien in deze internetfraude wilen wij de lezer middels dit bericht attenderen op de Phishing-problematiek. Mensen hebben zelf namelijk invloed of ze slachtoffer worden van dit strafbare feit. Hiervoor dien je aandacht te hebben voor de volgende drie punten: 1) Geef nooit bankgegevens op naar aanleiding van een e-mail; 2) Een bank vraagt nooit via een e-mail om bankgegevens te verstrekken of te wijzigen; 3) Neem ter controle contact op met de bank.”

‘Aangifte doen’
,,Indien u slachtoffer bent geworden van deze manier van frauderen willen wij graag samen met u de daders opsporen. Indien er daadwerkelijk geld van uw rekening is gehaald, verzoeken wij u aangifte te doen bij de politie in uw gemeente. Indien u een dergelijke Phishing-mail hebt ontvangen kunt u een bericht achterlaten bij de wijkagent. U hoeft in dit geval geen aangifte te doen.”

Voorbeeld
Alblasserdamsnieuws.nl publiceerde op 20 maart het nieuwsbericht dat een man uit Nieuw-Lekkerland 10.000 euro was kwijtgeraakt nadat hij in was gegaan op een e-mail die van zijn bank afkomstig leek te zijn. Het bericht was verzonden door een criminele organisatie die hem in de val lokte en bovengenoemd bedrag van zijn spaarrekening haalde.

Tekst: Erik de Bruin.

 Deel dit bericht met je vrienden!