Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Wethouder geeft startsein voor praktisch Verkeersexamen op de fiets'
10apr 2015

Wethouder geeft startsein voor praktisch Verkeersexamen op de fiets

SLIEDRECHT - Op woensdagochtend 15 april verzorgt Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met verkeersleerkracht Tineke Doedens het praktisch Verkeersexamen op de fiets in Sliedrecht. Leerlingen van CBS Oranje Nassau, Johannes Calvijnschool en OBS De Wilgen nemen deze ochtend deel aan het verkeersexamen. In totaal doen 114 leerlingen mee. De start vindt plaats bij S.K.C. Merwede. Wethouder Theo den Braanker geeft het officiële startsein en fietst zelf ook een rondje mee.

Kinderen kwetsbaar in het verkeer
In 2013 kwamen in Nederland negen kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar om door een ongeval in het verkeer. Daarnaast raken ongeveer tweeduizend kinderen jaarlijks ernstig gewond in het verkeer. Van alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15 jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier.

Nog altijd zorgt het verkeer voor teveel (jonge) verkeersslachtoffers. Helaas is ook Sliedrecht hierop geen uitzondering. Wethouder Theo den Braanker: “We kennen ook in ons dorp de voorbeelden van ernstige ongevallen waar fietsers bij betrokken zijn. Dat heeft diepe indruk gemaakt. Met dit verkeersexamen leren kinderen dat de kans op een ongeluk kleiner wordt als ze op een veilige manier aan het verkeer deelnemen.”

Laten zien wat je kunt
Veilig Verkeer Nederland werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het praktisch Verkeersexamen. Kinderen kunnen in de praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De route is zorgvuldig uitgezet en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens de route letten verschillende controleposten op onder andere stoppen voor verkeerslichten, voorrang verlenen en het aangeven van de richting.

Fietskeuring
Leerlingen mogen alleen aan het praktisch Verkeersexamen deelnemen op een fiets die voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen over een veilige fiets beschikken, is voorafgaand aan het praktisch Verkeersexamen een fietsenkeuring.Deel dit bericht met je vrienden!