Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kostersechtpaar Veth '
10apr 2015

Kostersechtpaar Veth

SLIEDRECHT - ,,Bij groenteboer De Bok naar beneden. In een stoepwoning. Daar hebben we na de bruiloft op 9 april 1965 elf jaar gewoond.” Bas Veth (75) en zijn vijf jaar jongere vrouw Clara Veth – Drinkwaard, gisteren precies vijftig jaar getrouwd, halen herinneringen op. Die elf jaar aan de Rivierdijk-Oost, wat nu de Grienden is, is een schijntje in vergelijking met de bijna veertig jaar die ze al doorbrengen in een gezinswoning in de Populierenhof. ,,We waren destijds één van de eerste wijkbewoners. Als we gezond blijven, willen we hier tot in lengte van jaren blijven wonen.”

,,Veel mensen in ons huizenblok wonen hier vanaf het begin”, vertelt mevrouw Veth. ,,Wat natuurlijk wel zo gemakkelijk is, is dat de supermarkt om de hoek is.” Groenten koopt ze bijna nooit. ,,Die telen we zelf. Bas heeft een moestuin aan de Parallelweg, langs het spoor.” Een hobby die ze delen is muziek. ,,Ik sla de grote trom bij Wilhelmus en Clara is lid van het Gereformeerd Kerkkoor.” Zingen is, zo vertelt ze met een stralend gezicht, haar lust en haar leven. De repetities vinden plaats in wat hun tweede huis kan worden genoemd. Bas en Clara Veth zijn het kostersechtpaar van de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat. Hun zestiende jaar is tevens hun laatste jaar. ,,Als je ouder wordt, moet je aan je gezondheid denken. Ik blijf wel kaarten maken.” Over kaarten gesproken: de woonkamer hangt er vol mee. ,,Allemaal felicitaties vanwege ons 50-jarig huwelijk. We zijn er verguld mee.” ,,Wat we gaan doen? Vanavond gaan we met z’n tweetjes uit eten bij de Griek in Papendrecht, zaterdag maken we er met de familie een gezellige dag van in Overslydrecht.”

Taptoe
De heer Veth kijkt ook al uit naar Bevrijdingsdag. ,,Wilhelmus houdt dan weer een taptoe. Wat ik vooral mooi vind, is dat we dat weer in het centrum mogen doen. Zes jaar geleden volgens mij voor het laatst op het Bonkelaarplein en nu als het goed is terug op het Winklerplein. Geweldig! Wij van het, excuseer me, ouwe lullenkorps zijn ook van de partij.” Nu de lente doorbreekt en de zon volop schijnt, raken ze tevens in een vakantiestemming. ,,Op de kalender staan twee weekjes Oostenrijk. Zoals we wel vaker hebben gedaan, maar voorheen altijd in het gezelschap van mijn zus en zwager.” Haar zwager is Bas’ neef. ,,’Van bruiloft naar bruiloft’, zeiden ze vroeger. Dat slaat ook een beetje op ons, al kenden we elkaar al voordat mijn neef en Clara’s zus in het huwelijksbootje stapten. Ik trok veel op met mijn neef, die tegenover ons woonde. Met z’n vieren gingen we in de vakantietijd daagjes uit met de brommer. Richting Zeist/Driebergen. De Pyramide van Austerlitz hebben we vaak bezocht. Zij hadden toen al een relatie, wij nog niet. Vlak na de bruiloft is de vonk overgeslagen.” Resulterend in een gouden huwelijk waar vijf kinderen in opgegroeid zijn. ,,Drie dochters en twee zonen”, zegt mevrouw Veth trots. ,,We hebben negen kleinkinderen, de tiende is op komst. Die is over vijf weken uitgerekend.”

‘Schoon vak’
De heer Veth verdiende de kost als timmerman. Een beroep dat hij 44 jaar heeft uitgeoefend, hoofdzakelijk in de bouw. ,,Mijn vader was baggerwerker. Dat wilde ik als jonge jongen ook, maar pa vond het beter als ik een schoon vak zou kiezen. Nou, zo schoon was het niet, hoor. Als we funderingswerk deden, zat ik meer onder de bagger dan hij ha ha … ” Mevrouw Veth, die is geboren en getogen in het Ridderkerkse plaatsje Oostendam, zorgde voor het huishouden en de kinderen. Het ouderlijk huis van haar man was gevestigd in Wijk  C.

Namens de gemeente kregen ze de felicitaties overhandigd van wethouder Len van Rekom. Hij poseerde met het gouden echtpaar in de achtertuin.

Tekst: Erik de Bruin.Deel dit bericht met je vrienden!