Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''
10apr 2015

SLIEDRECHT - Veilig Verkeer Nederland verzorgt woensdagmorgen 15 april in samenwerking met verkeersleerkracht Tineke Doedens het praktisch verkeersexamen op de fiets in Sliedrecht. Leerlingen van de Oranje Nassauschool, de Johannes Calvijnschool en De Wilgen nemen hieraan deel. In totaal doen 114 leerlingen mee. De start vindt plaats bij SKC Merwede. Wethouder Theo den Braanker geeft om 09.15 uur het officiële startsein en fietst zelf ook een rondje mee.

De gemeente vermeldt in het persbericht dat in 2013 in Nederland negen kinderen in de leeftijd van nul tot vijftien jaar om het leven zijn gekomen door een verkeersongeval. ,,Daarnaast raken ongeveer tweeduizend kinderen jaarlijks ernstig gewond. Van alle ongevallen met kinderen in de groep 0- tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel (jonge) slachtoffers. Helaas is ook Sliedrecht hierop geen uitzondering.” ,,We kennen ook in ons dorp de voorbeelden van ernstige ongevallen waar fietsers bij betrokken zijn”, vertelt de wethouder. ,,Dat heeft diepe indruk gemaakt. Met dit verkeersexamen leren kinderen dat de kans op een ongeluk kleiner wordt als ze op een veilige manier aan het verkeer deelnemen.”

Route
Veilig Verkeer Nederland wil zoveel mogelijk kinderen laten deelnemen aan het praktisch verkeersexamen. Ze kunnen woensdag in de praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De route (zie onderstaande foto) is zorgvuldig uitgezet en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Tijdens de route letten verschillende controleposten op onder andere stoppen voor verkeerslichten, voorrang verlenen en het aangeven van de richting. Leerlingen mogen alleen aan het praktisch verkeersexamen deelnemen op een fiets die voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken, vindt voorafgaand aan het examen een fietsenkeuring plaats.

Theorie
Donderdag 16 april nemen circa driehonderd leerlingen van de Sliedrechtse basisscholen deel aan de jaarlijkse theoretische verkeersproef. Uit de door Veilig Verkeer Nederland opgestelde vragen wordt door de politie een selectie gemaakt waarna agenten van de politie Zuid-Holland Zuid de boekjes met examenopgaven uitreiken. Leerlingen die de proef foutloos maken ontvangen een attentie. Alle leerlingen die een voldoende scoren krijgen een diploma. Wie een onvoldoende haalt, krijgt een herkansing. De school bepaalt of de verkeersproef wordt afgenomen in groep 7 of in groep 8.

Tekst: Erik de Bruin.

 Deel dit bericht met je vrienden!