Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Geen olievaten, maar olifanten in de sloot''
12apr 2015

'Geen olievaten, maar olifanten in de sloot'

SLIEDRECHT – ‘Grote brand Griendencollege’, ‘Clubhuis SKC Merwede volledig afgebrand’, ‘Zware brand teistert winkels Merwedeplein’, ‘Vroegere Erasmus Mavo in vlammenzee ten onder’.  ‘Vlammenzee verwoest huis. Invalide vrouw tijdig gered.’ Wie koppen snelt, komt er al snel achter dat de Sliedrechtse brandweer de afgelopen decennia een aantal malen voor hete vuren heeft gestaan. De krantenknipsels hangen op in het Sliedrechts Museum.
Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling, die de komende drie maanden is te bezichtigen in het museum aan de Kerkbuurt, geopend door burgemeester Bram van Hemmen, die, nadat hij een toespraak had gehouden, net als de genodigden met veel belangstelling het materiaal bekeek waarmee de brandweerlieden vroeger uitrukten. Hij tuurde ook naar de vele artikelen en berichten op de muur. Onder andere het bericht ‘Zwaargewichten in de sloot’, gepubliceerd op 30 september 1994, trok zijn aandacht.
,,We dachten dat het om olievaten ging”, lacht de brandweerman die naast de burgemeester staat. ,,Toen bleek dat de centralist geen melding over olievaten, maar over olifanten had doorgegeven, stonden we toch wel raar te kijken. Sowieso een aparte gebeurtenis natuurlijk. Er was op dat moment een circus in Sliedrecht. Deze immense dieren waren aan de aandacht van hun verzorgers ontsnapt.” Hij weet zich te herinneren dat in hetzelfde jaar een antieke trouwbus eveneens in de sloot belandde. Ongeveer tien passagiers raakten gewond, ook het huwelijkspaar zat in de bus.
,,Beide nieuwsgebeurtenissen haalden het NOS Journaal”, vertelt Jan Doedeijns, commandant van de Sliedrechtse brandweer in de beginjaren van deze eeuw en de hoofdsamensteller van de expositie. Met dank aan de tienduizend bestanden (zowel filmpjes als gescande artikelen) die hij op zijn computer heeft opgeslagen. ,,Wat je mooi kan zien, is dat het plaatselijke brandweerkorps zich in de loop der jaren heeft gespecialiseerd en steeds meer regionale taken vervult. Onze meetploeg meet gevaarlijke stoffen op het Zwijndrechtse rangeerterrein Kijfhoek en toen de Gorcumse binnenstad met ernstige wateroverlast kampte, vervulden wij met onze kilometer lange  slang een belangrijke rol om het water weg te pompen.”
Doedeijns heeft bij de samenstelling veel hulp gehad van Jan van Es, die gisteren op zijn 58e verjaardag afzwaaide als vrijwillig brandweerman. Na precies veertig jaar trouwe dienst. Sliedrecht Vandaag had een interview met Jan van Es. Het uitgebreide verhaal verschijnt eerdaags op de website.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!