Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Puzzelstukjes vallen mooi op hun plaats bij droomuitvoering'
13apr 2015

Puzzelstukjes vallen mooi op hun plaats bij droomuitvoering

SLIEDRECHT – De lokale stichting Dromen Zonder Beperking nam de 76-jarige Henk afgelopen zaterdag terug naar zijn jeugd. De toch al wel op leeftijd zijnde dromer vertelde tijdens het intakegesprek in geuren en kleuren over zijn kinderjaren in Driebergen. De stichting was verrast door zijn verbazingwekkend goede geheugen. ,,De adressen waar hij heeft gewoond, de fietsenwinkel die zijn vader destijds runde, de fietstochtjes die hij graag maakte (inclusief routebeschrijving), de favoriete plekjes in het bos, de scholen die hij bezocht … alles passeerde in dat gesprek de revue. Henk wilde graag terug naar Driebergen en daar de plaatsen uit zijn jeugd bezoeken en herinneringen herbeleven.” Zo gezegd, zo gedaan.
Angelique en Jannie maakten samen met coördinator Esther een plan van aanpak. Rekening houdend met de fysieke mogelijkheden van de dromer en zijn wensen werd een dagprogramma opgesteld. In de weken die volgden werden de benodigde contacten gelegd, sponsoren gezocht en probeerden ze met behulp van Social Media te achterhalen welke onderdelen gerealiseerd konden worden. Toen alles was geregeld, werd een draaiboek gemaakt en een datum gepland. Zaterdag 11 april maakte het droomteam een reis door de tijd.
Picknick in de bus
Henk stond al te popelen om op reis te gaan. Samen met begeleidster Diana stapte hij in de bus en ging het gezelschap op weg. In Driebergen aangekomen werd eerst een korte stop gemaakt bij Lekker Driebergen, die een picknick verzorgde, volledig samengesteld uit streekproducten. Helaas gooide het weer roet in het eten. Een gezellige lunch in het bos was vanwege de regen geen optie, dus werd besloten in de bus te lunchen. ,,De sfeer was er zeker niet minder om. Iedereen genoot van de overheerlijke broodjes”, aldus Esther. Er was even tijd voordat het gezelschap werd verwacht bij het volgende programmaonderdeel. Men besloot de benen te strekken tijdens een korte boswandeling. De regen was inmiddels gestopt en het zonnetje liet zich voorzichtig zien. ,,Henk genoot met volle teugen van de omgeving. Zijn kenmerkende ondeugende lach kwam meer en meer tevoorschijn. Tijd om verder te gaan.”
Orgelmuziek
,,Toen we aankwamen bij de Grote Kerk aan de Hoofdstraat werden we daar al opgewacht door mevrouw Boereboom. Zij is degene die ervoor heeft gezorgd dat een jeugdherinnering van Henk kon worden herbeleefd, namelijk: luisteren naar orgelmuziek, die op het prachtige kerkorgel werd gespeeld. Speciaal voor deze gelegenheid liet de organist een halfuur lang de meest prachtige klanken horen. Toen hij na ongeveer een kwartier vanuit bijna de nok van de kerk vroeg of het mooi klonk, antwoordde Henk: ‘Kan je dat orgel niet meegeven?’ Tijdens het korte gesprek dat als afsluiting volgde, bleek dat een puzzelstukje soms mooi op zijn plaats kan vallen. Henk wist namen te noemen waaruit bleek dat deze kerk inderdaad de kerk is waar hij vroeger naast de organist mocht zitten. Met enige moeite werd afscheid genomen van deze lieve mensen.” Op ongeveer vijfhonderd meter van de kerk bevindt zich de brandweerkazerne. Daar meldde de groep zich voor de volgende verrassing: een rondrit in de historische brandweerauto van het plaatselijke brandweerkorps.
,,Gelukkig was het inmiddels droog en kwam het zonnetje zelfs een beetje door want dit prachtig onderhouden voertuig is open. Met vereende krachten werd Henk in een leren brandweerjas gehesen en mocht hij plaatsnemen naast de chauffeur. Toen alle teamleden hun plekje hadden gevonden aan weerszijden van de auto kon de rondrit beginnen. Met als leidraad de herinneringen van Henk reden we een ronde door Driebergen waarbij we onder andere de straten aandeden waar hij als kleine jongen woonde.”
Extra rondje
Eén van die straten was een drukke winkelstraat, die enkel toegankelijk is voor voetgangers. ,,Onze chauffeur besloot dat dit geen beletsel mocht zijn. Met aangepaste snelheid en de oude sirene af en toe klinkend baanden we ons voorzichtig een weg door de mensenmassa, die gelukkig positief reageerde en ons vriendelijk toelachte en uitzwaaide. Omdat iedereen merkte dat Henk in stilte enorm genoot, werd besloten er nog maar een rondje aan toe te voegen.
Geweldig! Na de rondrit worden we door de lieve mannen van de brandweer uitgenodigd voor een kopje koffie, thee of soep in de sfeervol ingerichte ontspanningsruimte van de kazerne. Een moment om even bij te komen van alle indrukken, na te praten en verdere herinneringen op te halen met de gastheer, die in leeftijd maar twee jaar scheelt met Henk en dus een aantal herinneringen deelde.”
Smakelijk toetje
,,Helaas was het daarna echt tijd om te gaan. Het volgende onderdeel wachtte. Het aanbod van de brandweerlieden om ons in een brandweerbusje naar de volgende bestemming te brengen, werd met dankbaarheid aanvaard.” Bij De Pyramide van Austerlitz kreeg het gezelschap een drankje en een stukje gebak aangeboden. Na een warm afscheid van de manager begon het gezelschap aan de terugreis richting Sliedrecht. Terug in het baggerdorp wachtte een diner bij Spek & Bonen op de Kerkbuurt.
,,Na deze toch wel intensieve dag genoten we van het heerlijk klaargemaakte pastagerecht en het speciaal naar zijn wensen bereidde dessert. Na een gezellig gesprekje met eigenaar Dennis keerde iedereen huiswaarts. Toen we afscheid namen van Henk wisten we na één blik in zijn ogen: Het was goed zo. Missie geslaagd!” Op naar de volgende droomuitvoering.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!