Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kringloopwinkel brengt groen (jubileum)boekje uit'
14apr 2015

Kringloopwinkel brengt groen (jubileum)boekje uit

SLIEDRECHT – ‘Hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt.’ Met deze slogan begon ruim 26 jaar geleden een avontuur van enkele bewogen Sliedrechters met hart voor natuur en milieu, namelijk: de opening van een kringloopwinkel aan de Rivierdijk. Inmiddels is dit project uitgegroeid tot de welbekende Stichting Kringloopcentrum Sliedrecht met  de werkgroepen Solar Cookers,  Derde Merwedehaven en Opslagdepot Oost-Europa.
Door Joop Hartog
Op 24 april 2014 was het precies 25 jaar geleden dat de toenmalige burgemeester Spijkerboer het eerste (kleine) pand van de Kringloopwinkel opende aan de Rivierdijk 723. Inmiddels is ‘de leukste winkel van Sliedrecht’ al vijf keer verhuisd. In het afgelopen jubileumjaar heeft de Kringloopwinkel diverse activiteiten gehouden, altijd met een schuin oog kijkend naar natuur en milieu.
Denk maar aan de gratis LED-lamp voor alle inwoners. Als afsluiting van dit bijzondere jaar heeft het bestuur – met als aanjager secretaris René Ligthart – een jubileumboekje uitgegeven. Een prachtig document met veel informatie, krantenartikelen, interviews en foto’s … heel veel foto’s. Daarnaast een overzicht van de donaties die de stichting in de loop der jaren heeft verricht aan vele goede doelen. De teller stond eind 2014 op bijna 1,8 miljoen euro!
‘Gewoon begonnen’
Ter gelegenheid van de uitgifte reikte voorzitter Arie de Ruiter het eerste exemplaar uit aan wethouder Theo den Braanker. In zijn speech haalde De Ruiter nog even fijntjes aan dat de gemeente (werkgroep van de SGP) het destijds niet voor elkaar kon krijgen om snel van start te gaan. Hij en zijn kompanen Teunis Redelijkheid en Dankert de Bruin vonden het te lang duren en waren ‘gewoon’ begonnen. Inmiddels is het een organisatie geworden waar circa 35 vrijwilligers zich bijna dagelijks met hart en ziel voor inzetten.
Den Braanker vond het een eer om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen en onderstreepte de waarde en het belang van de stichting en de goede doelen waaraan de opbrengsten worden besteed. Ook gemeenteraadslid Rien Visser, die samen met Arie de Ruiter aan de wieg heeft gestaan van de werkgroep Natuur en Milieu, kreeg een exemplaar uitgereikt alsmede een ingelijste foto uit 1989 van de opening van het eerste onderkomen van de Kringloopwinkel.
Het (groene) boekje is binnenkort ook verkrijgbaar in de winkel aan de Rivierdijk.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!