Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Koninklijk' Filmfestival op zaterdag 25 april in het Nationaal Baggermuseum'
14apr 2015

'Koninklijk' Filmfestival op zaterdag 25 april in het Nationaal Baggermuseum

SLIEDRECHT – Het is bijna Koningsdag. Het Nationaal Baggermuseum speelt hierop in door op zaterdag 25 april een aantal films te presenteren waar leden van het Koninklijk huis een belangrijke rol in vervullen. Zo is onder meer te zien hoe een Chinese sleephopperzuiger wordt gedoopt door prinses Margriet en een interview, getiteld: Het Blauwe Goud, waarin de toenmalige prins Willem-Alexander zijn visie geeft over watermanagement.
Alsmede films over de bouw en tewaterlating van mammoetsleephopperzuigers van Koninklijke Boskalis Westminster en Van Oord Marine Ingenuity. De doop van deze schepen werd verricht door de vroegere Koningin Beatrix en (destijds) prinses Màxima. De aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam is op film vastgelegd. De officiële sluiting werd verricht door de koningin.
Er is een documentaire – genaamd: Plaatsen met verhalen – te zien waarin Sliedrechtse baggeraars verhalen vertellen. Pieter Caland (1826-1902) was als civiel ingenieur in dienst van Rijkswaterstaat en bedacht het graven van de Nieuwe Waterweg. Parallel aan dit plan ontstond later de Europoort, een groot havengebied ten westen van Rotterdam. Met deze film wordt het filmfestival, dat van 11.00 tot 17.00 17.00 uur duurt, afgesloten. Het volledige programma op zaterdag 25 april is te zien op www.baggermuseum.nl. Op bovenstaande foto is de Vox Màxima (begin 2009 gedoopt op de scheepswerf van IHC in Kinderdijk) te zien op volle zee.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!