Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Zwijndrecht opent de weg voor Sliedrecht om ook betwiste ouderbijdrage te schrappen'
17apr 2015

Zwijndrecht opent de weg voor Sliedrecht om ook betwiste ouderbijdrage te schrappen

SLIEDRECHT – ‘Laat de sneeuwbal maar rollen!’ Deze reactie verscheen vanmorgen bij een Twitterbericht van CDA Zwijndrecht, die een actueel bericht in AD De Dordtenaar onder de aandacht bracht. In dit bericht staat vermeld dat de gemeente Zwijndrecht heeft besloten per direct de ouderbijdrage te schrappen die ouders van kinderen met psychiatrische problemen moeten betalen voor de behandeling van hun kinderen. Dat ook Ton Spek, de fractievoorzitter van CDA Sliedrecht, het nieuws twitterde, was niet verwonderlijk.
Tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering van afgelopen dinsdag noemde hij de ouderbijdrage drempelverhogend en onrechtvaardig omdat voor de behandeling van lichamelijke klachten geen ouderbijdrage wordt gevraagd. Spek vroeg wethouder Hanny Visser-Schlieker in beeld te brengen of er in Sliedrecht voorbeelden zijn van ouders die vanwege de eigen bijdrage die ze moeten betalen geen psychiatrische hulp zoeken voor hun kind. ,,Als dat zo is, zou ik dat vreselijk vinden.”
Motie
De SGP-ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld en PRO Sliedrecht agendeerde het onderwerp. Wim Blanken van laatstgenoemde partij zei dinsdagavond dat zijn fractie een motie voorbereidt. De wethouder ervaarde dit als een steun in de rug. Binnen het algemeen bestuur van de Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid, waarin zeventien wethouders vertegenwoordigd zijn, heeft ze Nee gezegd tegen de ouderbijdrage, die, zo liet Visser-Schlieker tevens weten, in de Tweede Kamer onder de loep wordt genomen. Staatssecretaris Van Rijn onderzoekt de betaalbaarheid. In afwachting daarvan hebben veel gemeenten, zo was een week geleden al te lezen in het Algemeen Dagblad, besloten de ouderbijdrage op te schorten.
De Dienst Gezondheid & Jeugd besloot de bijdrage wel te innen. De Zwijndrechtse gemeenteraad had haar college eerder opgeroepen de bijdrage voorlopig niet in rekening te brengen, maar zij diende zich neer te leggen bij het algemene besluit. Omdat de gemeente Zwijndrecht, zo bericht het AD vandaag, heeft ontdekt dat dankzij een foutje niet het bestuur van de dienst, maar de gemeenten zelf bevoegd zijn hierover te besluiten (wat niet de bedoeling was) is besloten de ouderbijdrage te schrappen. Voor Sliedrecht lijkt de weg open te liggen om dit voorbeeld te volgen.
De Dienst Gezondheid & Jeugd ligt onder een vergrootglas. Er zijn verliezen gemaakt waardoor de gemeenten financieel moeten bijspringen. Ook in Sliedrecht werden dinsdagavond kritische noten gekraakt over de bedrijfsvoering. De VVD-fractie gaf het gemeentebestuur mee dat het aanvullen van de tekorten niet mag leiden tot lastenverzwaring.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!