Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Oranjevereniging hoopt op weer een drukke, gezellige, sportieve en zonnige Koningsdag'
18apr 2015

Oranjevereniging hoopt op weer een drukke, gezellige, sportieve en zonnige Koningsdag

SLIEDRECHT – ,,Geen giraffen, maar struisvogels. Verder is het programma nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Hopelijk komt het schitterende weer in 2014 ook overeen.” Henk Lammers, de secretaris van de Sliedrechtse Oranjevereniging, hoopt ook op sportief gedrag van de deelnemers aan de traditionele kleedjesmarkt. ,,De regels zijn duidelijk: geen commercële verkoop en geen eten en drinken, alleen tweedehands spullen. Het is een jeugdmarkt. Kinderen kunnen met rommel van zolder een zakcentje verdienen.”
Door Erik de Bruin
Lammers vraagt zich af of zijn oproep zin heeft. ,,De afgelopen jaren heb ik me een roepende in de woestijn gevoeld en dat zal waarschijnlijk dit jaar niet anders zijn. Iedereen wil het beste plekje bemachtigen. Toen ik vorig jaar om kwart over drie ‘s nachts ging kijken, had ik alle moeite om bij te sturen, zo druk was het al. Op zich geen probleem, maar wel als de route voor de hulpdiensten wordt bezet.” Hij verzocht een groepje volwassen verkopers hun waar op te ruimen. ,,Dat waren Franstalige Brusselaars.
Ze verkochten paardenzadels en twintig paar dezelfde onderbroeken. Het ging om commerciële verkoop. Dat willen we niet en het mag ook niet. Datzelfde geldt voor eten en drinken. Er is professionele horeca op het Dr. Langeveldplein. Die mensen weten waar ze mee bezig zijn op het gebied van hygiëne en voedselkwaliteit en hebben daar papieren voor gehaald.”
Geen concessies
Het is een enigszins vals slotakkoord van een mooie symfonie. Als Koningsdag 2015 net zo verloopt als een jaar geleden tekent hij daar direct voor. De Oranjevereniging verwacht dat het bij mooi weer ondanks het bezoek van de Koninklijke familie aan het nabijgelegen Dordrecht minstens net zo druk is als altijd. Aan het programma op maandag 27 april zijn geen concessies gedaan.
‘s Morgens is er vanaf 08.30 uur een ballonnenoptocht van het Burgemeester Winklerplein naar het Dr. Langeveldplein, muzikaal aangekleed door Wilhelmus, die voor het Oude Raadhuis het stokje overgeeft aan het groot kinderkoor, dat wordt gedirigeerd door twee leraressen, die dit initiatief vorig jaar in het leven bliezen om de aubade wat meer glans te geven. ,,Met succes. Iedereen was er na afloop heel enthousiast over”, aldus Lammers, die tevreden constateerde dat het hele plein vol stond.
(Straat)theater
Synergos verzorgt de overgang  van het ochtend- naar het middagprogramma met streetdancevoorstellingen in de muziektent. ,,Om twaalf uur begint het middagprogramma. Er is levend tafelvoetbal en natuurlijk staan er ook weer springkussens, opblaasglijbanen en een draaimolen. Ook wordt gratis popcorn en suikerspinnen uitgedeeld.” Een prinses, die rondwandelt op stelten van drie meter hoog, deelt spekjes uit. Het straattheater, dat door de stichting Sliedrecht en Cultuur is geregeld, bestaat ook uit struisvogels. Vorig jaar liepen giraffen over de Kerkstraat (zie foto). In de muziektent wordt een aantal keren een mini-sprookjesconcert opgevoerd. Om half vijf zijn de kinderactiviteiten en de jeugdmarkt voorbij en betreedt de coverband The Bleaks, vorig jaar voor het eerst in Sliedrecht op Koningsdag, de muziektent. Ook bij de horeca aan het begin van de Havenstraat en de Kerkbuurt is live-muziek. Robert Silvaro, een 18-jarige DJ uit Sliedrecht, neemt plaats achter de draaitafel.
Mannenkoor Ichthus
Vorig jaar lukte het de Oranjevereniging niet een avondprogramma te realiseren. Er werd toen al wel met trots aangekondigd dat het Christelijk Sliedrechts Mannenkoor Ichthus, dat in heel Nederland populariteit geniet, in 2015 een gratis concert zou verzorgen in de Grote Kerk. De kerk is vanaf 19.15 uur geopend. Er zijn 750 zitplaatsen (vol is vol).
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt medewerking verleend door de Urker Mans Formatie onder leiding van Martin Mans. Het circa 170 koorzangers tellende Ichthus, dat haar thuisbasis heeft in Sliedrecht (er wordt gerepeteerd in de Grote Kerk), wordt al 25 jaar geleid door Martin Zonnenberg.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!