Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Pronkstuk Nationaal Baggermuseum, dat deelneemt aan 'Grande Parade', ligt zaterdag onder stoom'
20apr 2015

Pronkstuk Nationaal Baggermuseum, dat deelneemt aan 'Grande Parade', ligt zaterdag onder stoom

SLIEDRECHT – Stoombaggermolen De Friesland (zie foto), die kan worden bezichtigd bij het Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk, neemt maandag 27 april deel aan de Grande Parade in Dordrecht. Aankomende zaterdag ligt het baggerschip onder stoom in haar Sliedrechse thuishaven achter het museum.
Zaterdag 25 april is tevens de laatste dag waarop het Baggermusem deelneemt aan de Nationale Museumweek van 18 tot en met 26 april. Het thema van de museumweek is ‘ons echte goud’. ,, Elk museum heeft zijn pronkstuk in het zonnetje gezet”, vertelt conservator Conny Dirkzwager. ,,Voor ons is dat deze week de Karimata, een in 1938 gebouwde tinbaggermolen. De emmerbaggermolen die voor zijn vertrek naar Nederlands Indië is gebruikt voor een zoektocht naar de lading van het goudschip Lutine, dat in 1799 voor de kust van Terschelling is vergaan.
”Een model van de Karimata maakt deel uit van de huidige wisseltentoonstelling over tinwinning in Billiton. ,,Wat is er te doen tijdens de Nationale Museumweek? Elke dag een film en elke dag een gratis kopje koffie of thee bij de entree van het museum. Daarnaast gratis ansichtkaarten en een kraskaart voor het museumspel. Ter afsluiting ligt De Friesland, een ander pronkstuk, onder stoom en wordt een filmfestival gehouden met een Koninklijk tintje.”
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!