Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Praktijkopleiding een stap dichterbij; bedrijven Het Plaatje moeten nog van de grond komen'
21apr 2015

Praktijkopleiding een stap dichterbij; bedrijven Het Plaatje moeten nog van de grond komen

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht laat in een actueel persbericht weten dat uit een enquête onder MKB-bedrijven in de maritieme maakindustrie is gebleken dat in de regio Drechtsteden – Alblasserwaard – Werkendam interesse is in een praktijkopleiding voor onder andere (scheeps)metaalbewerking en hydrauliek. Woensdag 29 april vindt een informatieavond plaats om deze bedrijven verder te informeren over de mogelijkheden om deze praktijkopleiding daadwerkelijk te realiseren.
Eerder was al duidelijk geworden, zo schrijft de gemeente, dat op het Plaatje in Sliedrecht ruimte beschikbaar is gesteld om een praktijk- en theorieruimte in te richten. ,,Echter, onder de voorwaarde dat collegabedrijven hieraan zouden meedoen. Nu hiervoor interesse blijkt te zijn, is de komst van de praktijkopleiding een stap dichterbij”, aldus wethouder Hans Tanis, die Het Plaatje in zijn portefeuille heeft. Hij hoopt op een hoge opkomst: ,,Zodat we gezamenlijk diverse scenario’s kunnen verkennen. Bij voldoende draagvlak onder de MKB-bedrijven voor een specifiek scenario kunnen we vervolgstappen nemen om deze scenario’s verder uit te werken.
Ik vind het belangrijk zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de haalbaarheid.” Duidelijkheid is er nog niet helemaal over het feit of er bommen liggen bij het te bouwen industrieterrein (Het Plaatje behelst een clustering van maritieme bedrijven) bij de Volkerhaven aan de Molendijk. Vorig jaar februari werd de symbolische eerste paal geslagen. De bouw kwam daarna direct stil te liggen omdat uit historisch vooronderzoek bleek dat er onder de grond explosieven uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig kunnen zijn. Het gebied is in de oorlog meerdere keren getroffen door luchtaanvallen. Op het landgedeelte zijn geen explosieven aangetroffen.
Het bommenonderzoek op het watergedeelte, dat wordt uitgevoerd in combinatie met het uitbaggeren van de haven, dient nog plaats te vinden. De bouw van de maritieme bedrijven zou dit jaar van start kunnen gaan. Uiterlijk op 1 juli wordt de bouwrijpe grond opgeleverd hetgeen volgens ROM-D, de ontwikkelingsmaatschappij van de Drechtsteden waaraan het project is uitbesteed, bij aanvang van het project  was afgesproken.
De bedrijven (lees: Scheepswerf Boer, BinnenVaart OntwikkelingsCentrum en het Zuid-Afrikaanse Cabe Global International Developments) dienen aan de verdere ontwikkeling gestalte te geven. In opdracht van ROM-D is een damwand geslagen en is het terrein opgehoogd met zand. Op onderstaande foto is te zien dat er voorlopig nog sprake is van een zandvlakte. Tijdens het Baggerfestival op 3 en 4 juli wordt er beachvolleybal gespeeld op Het Plaatje.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!