Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Riddertoernooi, ganzenfanfare, marktkramen, volksdansen en levende muziek'
21apr 2015

Riddertoernooi, ganzenfanfare, marktkramen, volksdansen en levende muziek

SLIEDRECHT – Zaterdag 2 mei wordt voor het eerst in de dorpsgeschiedenis een riddertoernooi gehouden. ‘Het spektakel voor jong en oud’ wordt gratis aangeboden ter afsluiting van het jubileumjaar ‘Sliedrecht 950 jaar’. De organisatoren zijn de leden van het gelijknamige comité, dat ruim een jaar geleden tot stand is gebracht. Gisteren maakten zij het programma bekend van de slotmanifestatie.
Zoals bekend vindt het ridderspektakel plaats op het stuk grond van Stout/Van Herk tussen het zwembad en het Stationspark. Rond 09.00 uur arriveren de ridders en wordt gestart met de opbouw van het kamp. Er worden meerdere marktkramen ingericht met onder meer een kraam met Middeleeuwse versnaperingen (koek, koekjes en snoepjes) van Geleerd ende Ghenoten. Ook de plaatselijke historische vereniging en genealogievereniging De Stamboom nemen hieraan deel. Een bijenhouder vlecht korven en verkoopt honing. Op het evenemententerrein kan eten en drinken worden gekocht.
Steekspel
Omstreeks 10.00 uur bereiden de ridders zich voor op een jachttafereel. Ondertussen worden door de Sliedrechtse groep Talima en Damajo volksdansen uitgevoerd in Middeleeuwse kleding. Er is een ganzenfanfare die meerdere keren zal optreden. Wronghel en Wei verzorgt levende muziek met oude instrumenten. In de middaguren kan het publiek de ridders in actie aanschouwen. Burgemeester Bram van Hemmen arriveert rond 14.30 uur op speciale wijze op het veld waarna hij het toernooi voor geopend verklaart. Wie dat wil, kan na afloop van het steekspel met de ridders op de foto.
Hoorngeschal
Manege Alblas is aanwezig met een aantal pony’s voor de jongere liefhebbers die een ritje willen maken. Bezoekers wordt geadviseerd met de fiets te komen. Voor auto’s zijn vierhonderd parkeerplaatsen beschikbaar aan de oost- en westzijde van Bronbad De Lockhorst. Er zijn verkeersregelaars aanwezig en op het festivalterrein hulpdiensten. Omstreeks 16.30 uur wordt het evenement afgesloten met luid hoorngeschal. Het comité laat tot slot weten dat alle acts worden uitgevoerd met respect voor de dieren die meedoen aan het festival.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!