Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Jammer dat hij moest gaan, maar zijn geschiedenis blijft bestaan''
22apr 2015

'Jammer dat hij moest gaan, maar zijn geschiedenis blijft bestaan'

SLIEDRECHT –  Vanmorgen vond voor de dertigste keer de jaarlijkse overdracht plaats van het Crosslinemonument aan het Albrechtplein. Groep 8-leerlingen van de Henri Dunantschool droegen bij het in 1963 door wijlen prins Bernhard onthulde beeldwerk gedichten voor waarna ze de adoptie overdroegen aan de leerlingen van groep 7 van dezelfde school. Nadat de kranslegging had plaatsgevonden en witte bloemen waren gelegd (niet alleen door de kinderen, maar ook door hun ouders, het gemeente- en schoolbestuur en andere aanwezigen) hield schooldirecteur Ben van der Hel een toespraak. Hij onderwees de aanwezigen over het belang van herdenken en het vieren van vrijheid.
,,Vrijheid komt niet vanzelf”, sprak Van der Hel. ,,Je zal ook de vrijheid van een ander moeten respecteren. De meesten van ons hebben gelukkig nog nooit een oorlog meegemaakt. Zeventig jaar lijkt heel lang geleden, maar het is slechts een mensenleven en als je de verschrikkelijke verhalen hoort uit landen als Irak en Syrië dan dienen we ons maar al te goed te beseffen dat vrede en vrijheid kwetsbaar zijn.”
‘Helden’
Hij was het met Casper eens die boven zijn gedicht had geschreven dat de liniecrossers, die tijdens de Hongerwinter talloze malen met gevaar voor eigen leven de Biesbosch doorkruisten om documenten, medicijnen en mensen van bezet naar bevrijd gebied te brengen, helden waren.
De crossers hebben hun leven gewaagd, ze waren mooi geslaagd.
De crossers moet niemand vergeten, dus laat het iedereen weten!
Caspers’ klasgenoot Claire eerde de op 12 februari op 93-jarige leeftijd overleden Piet van den Hoek uit Werkendam, de laatste line-crosser die nog in leven was.
Jammer dat hij nu niet meer bij ons mag zijn, dat doet ons echt wel pijn. We hebben respect voor meneer Van den Hoek, over de crossline schreef hij een boek.                                   
Jammer dat hij moest gaan, maar zijn geschiedenis blijft bestaan.
‘Biesbosch onder vuur’
Burgemeester Bram van Hemmen drukte ook zijn respect uit voor de verzetsstrijder, die net de start niet meer meemaakte van de film ‘Biesbosch onder vuur’ die de afgelopen maanden is opgenomen. Volgende week zaterdag is de première in Werkendam en een week later, vrijdagavond 8 mei, wordt de film over de moedige Biesboschcrossers (deels fictie en deels historische waarheid) gedraaid in zaal De Ark in De Merwebolder. De burgemeester vertelde de aanwezigen dat er nog kaarten zijn te koop. Hij sprak hen toe in het gemeentekantoor waar ook gedichten werden voorgedragen die niet specifiek over de liniecrossers gingen, maar over oorlog, vrede en vrijheid. ,,Daar zouden we niet alleen op 4 en 5 mei bij stil moeten staan, maar veel vaker. Aan vrijheid moeten we dagelijks werken.”
Willems Orde
Tot de aanwezigen behoorde mevrouw De Landgraaf wier man, die ze in de oorlog nog niet kende, in 1948 de Willems Orde kreeg vanwege zijn aandeel in de crossings. Hij maakte dertig keer de oversteek. De Willems Orde is de hoogste militaire onderscheiding. Deze is ook uitgereikt aan de al genoemde Piet van den Hoek, diens plaatsgenoot Arie van Driel en Kees van de Sande uit Sleeuwijk. De 88-jarige mevrouw Kuipers – Budding heeft als lerares in het basisonderwijs veel over de crossings verteld.
Ze wilde zelf crossen, maar daar was ze met haar zeventien jaar te jong voor. Haar vader, die contacten had met het verzet, regelde wel dat ze koerier werd. Jaarlijks woont ze de overdracht bij, zo ook vanmorgen. Sliedrecht Vandaag tekende een jaar geleden haar verhaal op (zie ‘Gerelateerde berichten’). Tot slot bracht de erewacht, die ook de vlag had gehesen, een saluut.
Kaarten bestellen
De Sliedrechtse première van ‘Biesbosch onder vuur’ (een docudrama van circa drie kwartier) duurt van 19.45 tot 23.00 uur. Kaarten kosten 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot en met twaalf jaar. Bestellen kan door een e-mail te sturen naar mariastam@hotmail.nl of door te bellen naar 06-48710470.  In de mail dienen naam, adres en contactgegevens vermeld te staan.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!