Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Sliedrecht is vijf 'compleet verraste' decorandi rijker'
24apr 2015

Sliedrecht is vijf 'compleet verraste' decorandi rijker

SLIEDRECHT – Vandaag scheen ook in Sliedrecht volop de zon, maar was er aan het eind van de morgen sprake van een lintjesregen. Vijf Sliedrechters, die, om met de woorden van de burgemeester te spreken, het de normaalste zaak van de wereld vinden dat ze zich, op welke manier dan ook, inzetten voor de samenleving en vaak zelf mensen aanwijzen die voor een onderscheiding in aanmerking komen, werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Alle decorandi waren met een smoesje naar De Lockhorst gelokt. ,,Het mooie vind ik dat deze mensen compleet verrast zijn”, sprak Bram van Hemmen in de richting van de zaal. Daarna wendde hij zich als eerste tot Nicole Boer – Boer. ,,Wie Nicole Boer zegt, zegt Wilhelmus Muziekkorpsen, of misschien wel Sliedrecht Bruist? We kunnen in ieder geval stellen dat ze een bijzonder actieve én betrokken inwoonster van Sliedrecht is.
Haar toewijding voor Wilhelmus is bewonderenswaardig. Ze is actief als vrijwilliger en vice-voorzitter en sinds 2004 als voorzitter van het dagelijks bestuur.” Boer is al dertig jaar lid van Wilhelmus. Ze startte bij de majorettes en sinds 25 jaar leidt ze hen op en stelt ze hun optredens samen. Ze regelt de afspraken met impresario’s, busvervoer met catering voor onderweg en uniformen. ,,De korpsen zijn inmiddels een begrip en treden door heel Europa op.” Hij haalde vervolgens aan dat ze zich met evenveel passie inzet voor het comité Sliedrecht Bruist. ,,Dat in 2010 in het leven werd geroepen en waarmee het motto ‘voor en door Sliedrecht’ werd geboren.
Inmiddels is Sliedrecht Bruist jaarlijks de (mede)organisator van verschillende evenementen. De stichting wordt als één van de meest aansprekende burgerinitiatieven van de afgelopen jaren gezien.” Tot slot vertelde de burgemeester dat Boer jarenlang mantelzorger is geweest van haar moeder en ze dat ze zich met hart en ziel inzet voor de stichting Jeugd Actief die ze in 2012 oprichtte en waarvan ze het voorzitterschap op zich heeft genomen. Ze zit ook het plaatselijke 4 en 5 mei-comité voor en is betrokken bij Wereldlichtjesdag en Secret Santa, dat eind vorig jaar het levenslicht zag. ,,Een geweldige en indrukwekkende staat van dienst.”
 ‘Inktvisjes’
Naast haar zat Wilma Cleton – Bakker. Al ruim tien jaar, sinds haar kinderen lid zijn, zet ze zich als vrijwilliger in voor volleybalvereniging Sliedrecht Sport. Ze is medeorganisator van het jaarlijkse tentenkamp voor de jongste jeugd, staat wekelijks in de zaal als trainer-coach en is lid van de activiteitencommissie. Cleton kwam als 17-jarige in contact met het Gereformeerde Jeugdwerk in haar woonplaats. Eerst als assistent-clubleidster en een paar jaar later als volwaardig hoofdleidster van diverse clubs.
Ze heeft zich 25 jaar belangeloos ingezet voor het jeugdwerk van de kerk en organiseerde een kwart eeuw lang clubavonden met jongeren uit verschillende leeftijdsgroepen. Meer dan 25 jaar was ze medeorganisator van de kinderkampen met rond de tachtig tot honderd deelnemers per jaar. Ook zat ze jaren in het bestuur waarin ze diverse posten bekleedde. De burgemeester bracht ook naar voren dat ze actief is binnen de medezeggenschapsraad van praktijkschool De Sprong en voor het popkoor Gospel Unlimited A lot of… ,,Ze biedt ondersteuning aan de dirigent en het verdere team. Ze is iemand die achter de schermen ook nog van alles doet. Ze haakt inktvisjes voor couveusekindjes. Die zou ik wel eens willen zien! Daarnaast is ze actief voor de ouderraad van de Oranje Nassauschool en KNOTS, de jeugdweek aan het eind van de zomervakantie.”
‘Hartverwarmend’
De volgende decorandus die ook een lofzang kreeg te horen, was Maria Knaape – Vermeij, die bijna twintig jaar lang elke vrijdagavond  in verpleeghuis Salem in Ridderkerk koffie schonk. ,,U hielp hen als dat nodig was de koffie opdrinken en u maakte een praatje met hen. Ook assisteerde u tijdens de tweewekelijkse Bijbelstudieochtenden. Pas kort geleden heeft u een punt achter dit mooie werk gezet.” In 1984 richtte mevrouw Knaape samen met twee vriendinnen een club voor alleenstaanden op in Gouda. ,,U huurde een zaaltje en daar organiseerde u regelmatig gezellige middagen en leuke activiteiten.” Als weduwe voedde ze acht kinderen op. ,,Ook ging u bijna tien jaar bij zieke en hulpbehoevende mensen op bezoek in diverse gemeenten”, vervolgde de burgervader. ,,U ging naar Sint Annaland, Tricht, Papendrecht en Alblasserdam. U zorgde dat deze mensen te eten en te drinken kregen en was soms ook ’s nachts bij hen. U was mantelzorger voor mensen die een beperkt beroep op de naaste familie konden doen. U gaf altijd gehoor aan verzoeken vanuit de kerk of van geloofsgenoten als er hulp werd gevraagd. Toen uw zus hulpbehoevend werd, werd u haar mantelzorger. Ook toen uw zus in een verpleeghuis werd opgenomen, bleef u haar trouw bezoeken.” Ze zette zich in voor Roemenië door het verzamelen, maar ook door het zelf maken van breiwerken. ,,Mevrouw Knaape, ik heb  één woord voor al uw verdiensten dat misschien de lading dekt en dat is ‘hartverwarmend’. U hebt uitzonderlijk veel voor uw medemens gedaan.”
‘Dienstbaar nest’
,,U bent weliswaar geboren in Vlaardingen, maar u bent voor ons een echte Sliedrechtse”, zei hij in de richting van Neeltje van Teijlingen. ,,Uw  betrokkenheid is groot. In 1991 bent u gestart als vrijwilligster bij Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. U werkte bij de maaltijdendienst, Tafeltje Dekje. U bracht niet alleen maaltijden rond, u had ook tijd voor een praatje. Werd er eens niet opengedaan dan informeerde u meteen bij de buren of bij de familie. Dit vrijwilligerswerk is van groot belang voor de samenleving vanwege de sociale contacten. Ook was u medewerkster bij verschillende activiteiten.” Mevrouw Van Teijlingen stortte zich in 1991 volop in het vrijwilligerswerk.
,,Vanaf dat jaar verbond u zich ook vrijwillig aan Stichting Zonnebloem. Als zogeheten bezoekgast kwam u regelmatig bij hulpbehoevende mensen aan huis. Of het nu op de koffie was of alleen voor dat broodnodige praatje. Deze eenzame mensen keken uit naar uw komst. Ook vanaf 1991 droeg u op vrijwillige basis zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ubegeleidde cliënten van ASVZ op de Merwebolder één keer in de twee weken bij het volksdansen. Ook begeleidde u hen bij sommige dagtochten.” Met haar onderscheiding (ze ontving in 2013 al een gemeentepnning) wordt, zo vertelde Van Hemmen, een familietraditie in ere gehouden. ,,U komt uit een zeer dienstbaar nest mag ik wel zeggen. Uw broers en zussen hebben in voorgaande jaren al een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. U bent de laatste in rij.”
Voetbaldier
Vanmorgen was Henk Versteeg de laatste in de rij. Hij kreeg het lintje opgespeld vanwege onder andere zijn jarenlange verdiensten voor Voetbal Vereniging Hardinxveld. Hij was er bestuurslid van 1976 tot 1999. ,,Uw taak was wedstrijdsecretaris van de zaterdagafdeling, maar u deed ook alle voorkomende klusjes aan de gebouwen en rondom de velden op woensdag en vrijdag. Op zaterdag maakte u de kleedkamers schoon. U was ook betrokken bij de nieuwbouw van de accommodatie en u werd in 1991 lid van verdiensten om in 1999 zelfs tot erelid te worden benoemd.
Tot op heden verzorgt u nog elke zaterdagmiddag bij de thuiswedstrijden de ontvangst in de bestuurskamer en u bezoekt de uitwedstrijden van het eerste elftal. Dan nog een heel andere verdienste: U hebt zich met toewijding ingezet voor de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Sliedrecht. Samen met uw vrouw heeft u er van 1986 tot 2003 het kosterschap vervuld. U valt ook nu nog wel eens in als hulpkoster én u doet bouwkundige klusjes in en rond het kerkgebouw.”
Grande Parade
Nadat de burgemeester alle Koninklijke Onderscheidingen had uitgereikt toverde hij nog een verrassing uit de hoge hoed. ,,Zoals jullie weten bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aanstaande maandag Dordrecht. Het Koninklijk paar neemt er op het Groothoofd, het drierivierenpunt, de Grande Parade af. Bedrijven en organisaties uit de regio  presenteren zich vanaf het water. U, decorandi uit Sliedrecht, bent uitgenodigd om dit spektakel van heel dichtbij mee te maken. U mag dit namelijk vanaf het balkon van Hotel Bellevue aan het Groothoofd in Dordrecht aanschouwen.” Tijdens de traditionele Oranjeborrel werd een toost uitgebracht.
Buiten werd een groepsfoto gemaakt. Zie het onderste plaatje. Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Brian Cleton en Erik de Bruin.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!