Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Opbouwen van wederkerige relatie met zustergemeente Orasti'
25apr 2015

Opbouwen van wederkerige relatie met zustergemeente Orasti

Door Erik de Bruin
,,Zonder daarmee een waardeoordeel te geven”, interrumpeerde Twan van den Munckhof, regiomanager van Rivas Zorggroep, Geert Tieman, de directeur van serviceresidentie Hof van Sliedrecht. Ze bezochten de twee woonzorgcomplexen in Orăştie, die beide privaat worden gefinancierd en daardoor alleen betaalbaar zijn voor de ‘happy few’, om met de woorden van Tieman te spreken. ,,Toch behelst het in feite alleen bed, bad en brood. Om het aan een actuele dicussie te koppelen. De voorzieningen zijn basaal. De focus ligt op de primaire levensbehoeften. Er is in Roemenië een andere perceptie over de kwaliteit van leven.  Privacy bijvoorbeeld is totaal geen issue.
Je deelt je kamer met een vreemde, maar dat wordt heel gewoon gevonden.” Ook tegen vrijwilligerswerk wordt anders aangekeken. ,,Dat bestaat eigenlijk niet”, vertelt Joost Verhoef, die deel uitmaakt van de stichting die de stedenband met Orăştie onderhoudt. Hij vroeg jongerenwerker Jeroen Loeve of hij een presentatie wilde houden. ,,Stond ik daar ineens voor een nokvolle collegezaal studenten en leraren uitleg te geven over een voor hen onbekend fenomeen”, lacht laatstgenoemde. Hem wacht een flinke uitdaging. ,,Ons idee was om een evenement als KNOTS (de traditionele activiteitenweek aan het eind van de zomervakantie op het ijsbaanterrein, red.) van de grond te krijgen, maar de komende vijf jaar zit dat er nog niet in. Vrijwilligerswerk moet eerst een beetje ingebed raken in de cultuur.
Dat kan alleen stap voor stap. Als een jongere nu vrijwilligerswerk zou willen verrichten, zeggen zijn ouders dat hij dat niet moet doen. ‘Daar verdien je toch niets mee!?’ De aanpak die ik voor ogen heb is om met een groepje jongeren te beginnen en een aantal projectjes op poten te zetten. Die zouden we naar verloop van tijd kunnen bundelen waardoor een KNOTS-achtig iets ontstaat.”
Uitwisseling leerlingen
De Sliedrechtse delegatie bezocht Orăştie in de week voor het Orthodoxe Pasen, het belangrijkste religieuze feest in RoemenIë. Verhoef: ,,Op de scholen die we bezochten werden veel Paasactiviteiten gehouden, maar geen gemeenschappelijke activiteiten.” Ook het voortgezet onderwijs werd bezocht. ,,Met als resultaat dat de uitwisseling van studenten die in het verleden plaatsvond vanaf 2016 nieuw leven wordt ingeblazen. Twaalf Roemeense leerlingen komen, zo  is de bedoeling, volgend jaar juni een week naar Sliedrecht.
,,De opbrengst van dit bezoek zou vooral moeten zijn dat ze assertiever worden. Dat ze zich durven uiten en met ideëen komen.” ,,Zoals we in Nederland gewend zijn”, vult Mihaela Maruntelu aan. ,,In Roemenië kijken ze vaak alleen rechtdoor en weegt hïerarchie veel zwaarder. Je kan als leerling wel met een idee aankomen, maar een leraar reageert daar niet op. Er zal van twee kanten een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden. Het is van belang dat we hier ook met docenten over praten.” De lerares van het Griendencollege weet waar ze het over heeft aangezien ze opgroeide in het Oost-Europese land. Als jongeren uit Orăştie Sliedrecht hebben bezocht zal ook de omgekeerde route worden bewandeld.
In eerste instantie wordt echter gekeken hoe ‘zij’ van ‘ons’ kunnen leren. Waar de stedenband het karakter van kennisoverdracht heeft gekregen en daarmee recht lijkt te doen aan de opdracht van de gemeenteraad, is de wens om een wederkerige relatie op te bouwen minder eenvoudig te verwezenlijken. Wat niet wil zeggen dat de  Sliedrechtse delegatieleden geen ervaringen rijker zijn.
Daar zijn onderstaande foto’s (gemaakt door Joost Verhoef) het bewijs van. Op één van de plaatjes is de rioolzuivering te zien die wordt gebouwd. De Nederlandse expertise, aangereikt door het trouwe stedenbandlid Bernard van Houwelingen (hij is er vanaf het begin bij betrokken) wordt ter harte genomen. ,,Er kan nog veel worden verbeterd, maar het begin ziet er veelbelovend uit.”
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!