Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Decentralisaties Jeugdhulp en Wmo verlopen volgens wethouder naar wens ('geen onoverkomelijke hobbels')'
29apr 2015

Decentralisaties Jeugdhulp en Wmo verlopen volgens wethouder naar wens ('geen onoverkomelijke hobbels')

SLIEDRECHT – Gemeenten hebben sociale teams opgetuigd om de decentralisaties in het sociaal domein (Jeugdhulp en Wmo) per 1 januari 2015 in goede banen te leiden. Op verzoek van de CDA-fractie werd de voortgang van het Sociaal Team Sliedrecht (het zijn nog twee aparte teams, maar die worden samengevoegd) gisteravond besproken in de gemeenteraad. ,,We hebben hier een CIB (collegeinformatiebrief, red.) over ontvangen, maar daar haal ik weinig informatie uit. Het is geen reflectie van de eerste drie maanden”, aldus fractievoorzitter Ton Spek, die van wethouder Hanny Visser-Schlieker wilde weten wat inwoners hieraan hebben gehad en of ze tevreden is over de opstartfase.
De wethouder zei tevreden te zijn. ,,Natuurlijk zijn er hobbels geweest, maar die waren niet onoverkomelijk. Er zijn eigenlijk geen klachten binnengekomen.” Spek beaamde dat hij niet veel klachten hoort. ,,Maar ik hoor ook niet of we op schema liggen. Of we calamiteiten aankunnen. Is 32 dossiers veel? Voldoet dit aan de verwachtingen? Weet de wethouder wat er speelt? Dat lees ik allemaal niet.”
Jeyantha Kathiravelu (PvdA) kraakte ook een kritische noot. Ze zei de informatie onduidelijk te vinden. ,,Ik lees vooral over het team terwijl het om de cliënten zou moeten gaan. Welke dossiers zijn een succes geweest en welke niet? Hoeveel lopende dossiers zijn er?” Visser-Schlieker deed een handreiking. Om niet de privacy te schenden (daarom waren er ook geen voorbeelden beschreven in de informatiebrief) stelde ze voor elke drie of vier maanden een ronde tafelgesprek te houden waarbij de raad in beslotenheid wordt geïnformeerd.
Die handreiking werd aangenomen. Tot slot gaf ze aan hartstikke trots te zijn. ,,Waar hobbels zijn geweest, zijn die opgelost. Ik heb al eerder gezegd dat in Sliedrecht sprake is van de Wmo avant la lettre. Daardoor zijn we al zover. Dat we in het verleden voor behoud van een lokaal Wmo-loket hebben gekozen, is ons geluk. Dit sluit perfect aan op de Sociale Dienst Drechtsteden.” ,,Er zijn tot nu toe best wel goede resultaten behaald”, sprak Ferdi van Tilborg van de VVD zich voorzichtig positief uit. ,,De transitie van Jeugdhulp en Wmo is één van de zwaarste hoofdpijndosssiers voor veel gemeenten. Menigeen verwachtte dat per 1 januari de hel zou losbarsten. Dat valt hier gelukkig mee.”
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!