Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Techniek past w'
29apr 2015

'Techniek past w

SLIEDRECHT – Het landelijke expertisebureau VHTO wil de participatie van meiden en vrouwen in bèta, techniek en ICT vergroten. Om dat doel te bereiken wordt onder meer elk jaar een Girlsday gehouden. IHC Interior uit Hardinxveld-Giessendam, een onderdeel van de Koninklijke multinational die onder andere in Sliedrecht schepen bouwt, nodigde deze dag alle meiden uit die in de eerste klas van het Griendencollege zitten. Om kennis te maken met techniek. Wat in de praktijk leuker is dan op school, zo blijkt uit een gesprek na afloop met drie leerlingen.
Door Erik de Bruin
Ingeborg, Jasmijn en Kiara zijn alledrie zeer enthousiast over wat ze hebben gehoord en gezien. Dat ze na de presentatie zelf aan de slag mochten gaan met het machinaal afwerken van een sieradenkist, sprak hen het meest aan. ,,De technieklessen op school zijn een beetje saai en meer gericht op wat jongens leuk vinden, dit was veel leuker. Misschien ga ik toch deze richting op”, steekt Jasmijn van wal. Haar woorden klinken als muziek in de oren voor Cora van Wittmarschen. Ze is met de veertig brugklasleerlingen meegefietst om hen te begeleiden, maar ook om alvast te peilen wie interesse heeft.
‘Goed over nagedacht’
Van Wittmarschen is werkzaam als docent Bouwen, Wonen & Interieur. ,,Een kant van techniek die voor meiden heel interessant en geschikt is, maar waar ze op deze leeftijd weinig over weten. Ze zijn vooral geïnteresseerd in zorg en handel. Op deze afdeling van IHC maken ze meubels voor schepen, maar ze richten ook kantoren in en maken balies voor hotels, gemeentehuizen … alles wat met utiliteitsbouw te maken heeft. Vijf van de zestig werknemers zijn vrouw. Dat is nog steeds weinig, maar het groeit wel. Veruit de meeste meiden die voor techniek kiezen, gaan daar na hun examen mee verder. Dat is een mooie ontwikkeling. Ik probeer ze te enthousiasmeren, maar daar heb je wel hulp bij nodig. Met name uit de praktijk. Van de ervaring die de leerlingen vandaag hebben opgedaan word ik vrolijk. Er was ontzettend goed over nagedacht. De meiden hebben kennisgemaakt met iets wat wel in hun straatje past, maar wat ze, zo bleek ook uit veel reacties, niet hadden verwacht.”
‘Goede keuze maken’
,,Het verschil met jongens”, vervolgt Van Wittmarschen, ,,is dat zij meestal geen vragen stellen. Ze gaan zo’n sieradenkist gewoon maken. Meiden willen weten waar het voor is en vinden het belangrijk dat het er mooi uitziet. De klant vindt dat ook belangrijk. Het fabriceren is bovendien gedetailleerd werk. Ook dat kunnen meiden heel goed.”
Niet alleen Jasmijn, maar ook Ingeborg en Kiara geven aan dat dit bedrijfsbezoek hen aan het twijfelen brengt. ,,Ze hebben nog ruim een jaar de tijd om een keuze te maken”, vertelt hun lerares voor één morgen, die op het Griendencollege alleen lesgeeft aan bovenbouwleerlingen. ,,Aan het eind van het tweede leerjaar is er nog een praktijkmoment ingeroosterd. De leerlingen gaan dan speeddaten met allerlei vaklieden die technische beroepen uitoefenen. Uiteraard hoop ik dat ze in het daaropvolgende schooljaar mijn kant opkomen, maar dat is niet het belangrijkst. Het belangrijkste is dat ze weten wat het is zodat ze in staat zijn een goede keuze te maken.”
Sliedrecht Vandaag maakte aan het einde van de IHC Girlsday onderstaande groepsfoto.
tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!