Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Ik zag altijd wel een uitweg om toch zorg te bieden'
30apr 2015

Ik zag altijd wel een uitweg om toch zorg te bieden

SLIEDRECHT – Per 1 mei vindt een wisseling van de wacht plaats bij Stichting Waardeburgh. Herman C. Klop legt zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur neer wegens zijn pensionering. Op 23 april heeft hij afscheid genomen van zowel zijn werk als de zorginstelling. Zijn opvolger is Peter de Wit, die al in de zorgsector werkzaam was. ,,Dat gedeelte is niet nieuw voor mij, maar ik maak wel de overstap van bourgondisch Brabant naar calvinistisch Holland. Daarin merk ik wel een verschil. Het belangrijkste, de betrokkenheid bij de zorg, is gelukkig hetzelfde. We zijn bezig met wat ons allen bindt: goede zorg voor onze cliënten.”
Klop heeft ruim 25 jaar bij Waardeburgh gewerkt. Hij zegt veel te gaan missen. Op de vraag wat hij het meeste zal missen, zegt hij na enig nadenken: ,,Het kopje koffie met mijn secretaresse aan het begin van de werkdag. Ik begin altijd vroeg. Tijdens de koffie praten we bij en bespreken we wat de dag brengt. Op de langere termijn zal ik gaan missen dat ik niet meer actief verantwoordelijk ben voor de mensen die zorg nodig hebben. Ik heb mij altijd voor hen ingezet, maar vanaf nu heb ik een andere positie in dit proces. Wat ik niet zal missen is mijn ergernis over de nieuwe regelgeving in de zorg. Er wordt tegenwoordig zomaar een streep gezet door bestaande regelgeving. Over de consequenties is mijns inziens vaak onvoldoende nagedacht.”
‘Inventief’
,,Mijn ergernis zit ook in het feit dat ik al voorzie dat dit niet gaat werken”, vervolgt Klop. ,,Ook houd ik niet van al het geneuzel. Mijn collega Ko Smittenaar noemde me wel eens burgerlijk ongehoorzaam omdat ik altijd wel een uitweg zag om toch zorg te bieden of iets anders voor elkaar te krijgen. Ik noem het zelf liever inventief burgerlijk denken. Zoals de Franse filosoof Voltaire al zei in de achttienede eeuw: Meegaan met de stroom brengt je het snelst bij het afvoerputje.” ,,Die gedachte en instelling zit ook in mij en zal ik zeker voortzetten”, haakt De Wit in. ,,Er is een aantal ankerpunten in het beleid van Waardeburgh waar ik grote waarde aan hecht. We leveren altijd zorg, ook als het even niet kan. We zijn gericht op het welzijn van onze cliënten en willen een klimaat creëren waarin de vrijheid van de cliënt optimaal wordt ondersteund en het gebruik van vrijheidsbeperkende middelen zoveel mogelijk wordt uitgebannen. Op alle locaties willen we een integraal aanbod hebben zodat alles binnen de eigen gemeenschap en omgeving plaats kan vinden en we het ondersteunende netwerk er optimaal bij kunnen betrekken. Situaties waarbij iemand die bijvoorbeeld altijd in Sliedrecht heeft gewoond de laatste jaren van haar of zijn leven moet uitwijken naar een andere woonplaats om de juiste zorg te ontvangen willen we voorkomen door de zorg dichtbij, lokaal en integraal te organiseren. De uitdaging is om dit allemaal financieel te kunnen doen.”
‘Daadkrachtig’
,,Ik ben er trots op dat Waardeburgh zo’n financieel stevige en enthousiaste organisatie is geworden en al jaren is”, besluit Klop. Ze hebben ook een wens voor elkaar. ,,Ik wens voor de raad van bestuur dat zij innovatief en vooruitstrevend blijft en lef blijft tonen. Met een daadkrachtig bestuur blijft Waardeburgh ook in de toekomst een stevige organisatie. Peter wens ik veel wijsheid toe.”,,Ik wens dat Herman dat hij lang en in gezondheid mag terugkijken op zijn carrière. Hij heeft veel voor ouderen en hun familieleden betekend.”
Onderstaande foto is gemaakt door Leo van Herwijnen. Links Herman C. Klop en rechts Peter de Wit, die vanaf morgen de raad van bestuur voorzit.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!