Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Sliedrecht 950 jaar' in Middeleeuwse sfeer afgesloten' Ganzenfanfare
04mei 2015

'Sliedrecht 950 jaar' in Middeleeuwse sfeer afgesloten

SLIEDRECHT - Op zaterdag 2 mei 2015 vond er een heel bijzondere gebeurtenis in het goede oude Sliedrecht plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van het Baggerdorp werd er een heus riddertoernooi gehouden op het terrein Stout/Van Herk bij Bronbad De Lockhorst.

Het spektakel voor jong en oud werd gratis aangeboden ter afsluiting van het jubileumjaar “Sliedrecht 950 Jaar”.

Er waren meerdere marktkramen ingericht met onder meer een reliekenkraam van “Geleerd ende Ghenoten”, de Historische Vereniging van Sliedrecht, een kraam van de Genealogie Vereniging “De Stamboom”, een bijenhouder vlocht korven en op zijn kraam was honing te koop.

Ook eten en drinken werd er op het feestterrein te koop aangeboden.

Tegen 10:00 uur werden de ridders voorbereid op het houden van een jachttafereel en ondertussen werden er volksdansen uitgevoerd in middeleeuwse kleding door de Sliedrechtse groep Talima en Damajo.

Er was een ganzenfanfare aanwezig die meerdere keren optrad. Alleen al de ganzenfanfare was een beleving op zich zelf. Levende muziek met oude instrumenten werd verzorgd door de groep “Wronghel en Wei”. Kortom de gehele dag door was er veel te zien en te beleven. Het was een uniek evenement in Sliedrecht.In de middaguren werd er, voor een massaal opgekomen publiek, wat rijendik rondom het toernooiveld stond, een spannend riddertoernooi uitgevoerd. Het steekspel leverde prachtige beelden op. Ridder Herbaren van Drongelen was de winnaar van het spektakelstuk. Voor wie het wilde, was er na afloop van het toernooi de mogelijkheid om met de ridders, en dus ook met winnaar Herbaren van Drongelen, op de foto te gaan.

Rond de klok van 16:30 uur werd het evenement afgesloten met luid hoorngeschal door een middeleeuwse hoornblazer. Maar volgens Burgemeester Bram van Hemmen krijgt het feest volgend jaar een vervolg.

Prachtige show tijdens het RiddertoernooiNa afloop zocht iedereen weer zijn fiets of auto op om naar huis terug te gaan. Verkeersregelaars waren aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden.

Op het evenemententerrein waren hulpdiensten aanwezig. Alle acts werden uitgevoerd met respect voor de dieren die meededen aan het evenement.

Kortom het was een kleurrijk en fotogeniek evenement met medewerking van de 'Ridders van HEI', 'Wronghel & Wei', een Ganzenfanfare, Volksdansgroep 'Talima en Damajo', Manege 'Alblas' en vele anderen. (N.b. HEI is de afkorting van Historisch Educatief Initiatief)

Foto's: Hans Huisman. 

Zie ook:
Voor het eerst in de geschiedenis een Riddertoernooi in ons Baggerdorp (di, 28 apr 2015)


Deel dit bericht met je vrienden!