Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dr. Langeveldplein en Winklerplein stromen vol op Bevrijdingsdag (zie foto's)'
05mei 2015

Dr. Langeveldplein en Winklerplein stromen vol op Bevrijdingsdag (zie foto's)

SLIEDRECHT – Het Bevrijdingsvuur doofde al snel toen aan het begin van de middag onstuimig weer losbarstte en even werd gevreesd voor het verdere verloop van het Bevrijdingsdagprogramma. Vol goede moed werd de draad opgepakt en al snel stroomde het Dr. Langeveldplein weer vol, om vervolgens net zo snel weer leeg te stromen toen op het Burgemeester Winklerplein de taptoe begon. Het zal niet alleen Wilhelmus als organisator, maar ook het college en de gemeenteraad (in maart werd het raadsbesluit genomen om het Winklerplein aan te wijzen als evenemententerrein) een goed gevoel hebben gegeven dat de optredens van de verschillende showkorpsen werden aanschouwd door rijen dik publiek.
Ook bij de activiteiten op het Langeveldplein was het druk. Het publiek moest wel onderduiken toen  de hemelsluizen open gingen. De horecatent kon even worden benut om te schuilen, maar dat was van korte duur. De tent bleek niet bestand tegen de krachtige wind die opstak. Vervolgens vluchtten ze het Oude Raadhuis in en kregen ze na ongeveer een halfuur, toen het weer droog was, het goede nieuws te horen dat de talentenjacht ‘gewoon’ door zou gaan. Hetzij iets ingekort, maar dat betrof alleen het commentaar van de jury. Alle dans- en zangoptredens (er zat zelfs een turnact tussen) konden worden opgevoerd. Ook de springkussens werden weer opgeblazen en Josefine Kraaijeveld, die samen met het 4 en 5 mei comité op het idee was gekomen van een tijdscapsule, nam weer plaats bij haar kraam.
Milan, Alejandra en Meryen
Wie een kijkje nam in de kist, zag onder andere boeken, cd’s en een heleboel boodschappen en wensen voor de toekomst. Plus een foto van een vrouw die een zoen kreeg van Zwarte Piet, die er, zo vertelt ze over de reden van de foto, over dertig jaar, als de kist weer wordt geopend bij de honderdste viering van Bevrijdingsdag, misschien wel niet meer is. De andere kraamhouders keerden na het noodweer niet meer terug. Dat was jammer want hun multiculturele hapjes vielen bij een groot publiek in de smaak. In de muziektent werd gestreden om twee wisselbekers. Milan de la Croix volgde zijn broer Djarmo, tweevoudig winnaar van Sliedrecht’s Got Youth Talent, op als beste zanger, Alejandra en Meryen voerden de beste dansact op.
Bevrijdingslopers
Tijdens het ochtendprogramma stalen de lopers van Trimclub ABC de show die vannacht om half twee het Bevrijdingsvuur hadden opgehaald in Wageningen en die al joggend (in estafettevorm) naar Sliedrecht hadden gebracht. Om kwart over negen kwamen ze aan in de Dijksynagoge om vervolgens, na een welverdiend ontbijt, het laatste stukje richting het centrum van de lokale 5 mei-viering te overbruggen. Burgemeester Bram van Hemmen hing alle lopers, die aan het begin van de tocht ook te maken hadden met gure weersomstandigheden, een medaille om waarna hij het Bevrijdingsvuur ontstak. Nadat hij dit had gedaan liep hij door naar de Wall of Honour bij het Oude Raadhuis om de eerste witte anjer (het eerbetoon aan oorlogsveteranen) in het bord te prikken. ‘Hij die van de oorlog heeft geproefd weet hoe de vrede smaakt’, schreef de burgemeester.
Foto-impressie
Keep Them Rolling bracht een bezoek aan Sliedrecht. De historische legervoertuigen werden bewonderd door jong en oud. Het enige programmaonderdeel dat niet doorging was het ‘Vliegend Museum’. Er vlogen geen oude oorlogsvliegtuigen over. Sliedrecht Vandaag maakte een uitgebreide foto-impressie. Als je op een plaatje klikt, wordt die vergroot. Later vanavond verschijnen er nog foto’s op de site van de lasershow in de haven.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!