Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Mooie en spannende Bevrijdingsvaartocht (in het spoor van de Biesboschcrossers)'
06mei 2015

Mooie en spannende Bevrijdingsvaartocht (in het spoor van de Biesboschcrossers)

SLIEDRECHT – De jaarlijkse Bevrijdingsvaartocht werd gisteren voor de 25e keer gehouden. Nadat alle passagiers aan boord waren gegaan, stapte ook de burgemeester De Zilvermeeuw op. Hij gaf iedereen een hand en wenste hen een behouden vaart.
De tocht begon met een flinke bui. Nadat de Helsluis aan de overkant van de rivier (de vaarpoort van de Biesbosch) was gepasseerd, werd het langzaam droger. Sommige passagiers waaiden uit op het bovendek. De tocht door de Biesbosch was mooi en spannend. Hier brachten de liniecrossers aan het eind van de Tweede Wereldoorlog documenten, medicijnen en mensen van bezet naar bevrijd gebied. Er werden allerlei verhalen verteld. Zo werden na de oorlog populieren geplant om daar later luciferhoutjes van te kunnen maken. Dat laatste is echter nooit gebeurd waardoor de bomen zo groot werden dat ze afbraken.
Golfslag
Op de Nieuwe Merwede, tussen de Dordtse en de Hollandse Biesbosch,  bond De Zilvermeeuw de strijd aan met de wind. Ook was er meer golfslag op de rivier. Plezierboten kwamen amper vooruit en wie zich op het dek begaf, had moeite om te blijven staan. Na een tocht van bijna vier uur legde het schip weer aan in de Sliedrechtse haven.
Complimenten
Het 4 en 5 mei comité deelde complimenten uit aan de dames van De Reling en het Rode Kruis. ,,Zij hebben enorm hun best gedaan. Eerstgenoemde vrouwen hebben het personeel geholpen met het serveren van de koffie en taart. Het gebak was een verrassing in verband met de 25ste boottocht. Later werd er ook nog wat lekkers geserveerd bij de drankjes. De dames van het Rode Kruis hebben de temperatuur op de boot keurig in de gaten gehouden. Natuurlijk hebben ze ook gezellige kletspraatjes gemaakt met de passagiers en gevraagd of alles goed ging. Een enkele keer moest een passagier worden geholpen om even een frisse neus te halen. Alle lof voor deze hardwerkende vrijwilligers, die bijdroegen aan een geslaagde dag.”
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Amy Bovendeaard. 
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!