Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Vandalen houden huis op binnenplein Bleyburghschool'
07mei 2015

Vandalen houden huis op binnenplein Bleyburghschool

SLIEDRECHT – Enkele leerkrachten van De Bleyburgh, de school aan de Maaslaan waar leerlingen speciaal onderwijs genieten, wisten vanmorgen niet wat ze zagen toen ze naar het binnenplein, dat van buiten de school niet zichtbaar is, keken. ,,We waren voor overleg bij elkaar gekomen om de start na de meivakantie te bespreken”, vertelt Karen van Hooijdonk, die lesgeeft op De Bleyburgh.
,,Toen we naar onze lokalen liepen, keken we door het raam naar het plein en zeiden we direct: Wat is hier gebeurd? De trampoline stond niet meer op zijn plaats en er lag overal zand en speelmateriaal.” In eerste instantie dachten ze dat de wind hier debet aan was geweest, maar – mede nadat de politie was gebeld – was al snel duidelijk dat onbevoegden hadden huisgehouden op het schoolplein. Diverse spullen zijn kapot en kunnen niet meer worden gebruikt.
Door Erik de Bruin
Hoe zij op het binnenplein terecht waren gekomen, was niet moeilijk te raden. Van Hooijdonk: ,,Ze zijn op de overdekte fietsenstalling geklommen en hebben het houten bankje dat bij de stalling stond en dat door leerkrachten wordt gebruikt om tijdens de middagpauze als het mooi weer is buiten te zitten, schuin tegen de zijmuur van het schoolgebouw geplaatst. We weten dat omdat het bankje er nog stond. Op die manier zijn ze op het dak geklommen. Op het plein lagen stenen en kunststof die ze van het dak hebben gegooid en/of getrapt.” Ze praat over ‘ze’, maar weet niet of het één of meerdere personen zijn geweest. ,,Dat weten we natuurlijk pas als de politie de dader of daders weet te traceren, wat niet mee zal vallen want we hebben geen idee wanneer dit is gebeurd.
Sinds vrijdag 24 april is de school dicht geweest vanwege de meivakantie. Tot vanmorgen is er niemand op school geweest.” Gezien het feit dat er meerdere bekertjes en lege frisdrankflessen op het plein lagen, is het wel aannemelijk dat het om meer dan één persoon gaat. Gevraagd naar de schade vertelt de lerares dat van de trampoline het net is verwijderd en stangen zijn verbogen, in de plastic glijbaan zit een knik en ook de houten xylofoon en materiaal om mee in de zandbak te spelen zijn zodanig beschadigd dat ze niet meer kunnen worden gebruikt. Datzelfde geldt voor de sloten van twee schuurtjes waar fietsen en ander rijdend materiaal, zoals skelters, in stonden.
,,Gelukkig is er niets gestolen. We hebben al het materiaal voor de zekerheid in de school gezet om te voorkomen dat dit alsnog gebeurt. De sloten zijn zodanig ontzet dat ze vervangen moeten worden. Degenen die dit hebben gedaan, weten dat de schuurtjes open zijn.”
Nieuwe trampoline
Op Twitter verscheen het bericht of iemand iets heeft gezien en/of iemand de school aan nieuw speelgoed kan helpen. ,,Dit berichtje is geplaatst door de moeder van een leerling . Zij heeft ons de glijbaan en de trampoline gegeven.” Er is al op gereageerd door een behulpzame lokale ondernemer. ,,Morgen krijgen we van hem een trampoline. Fantastisch natuurlijk. We zijn daar heel blij mee.” Wie de school wil helpen, kan een e-mail sturen naar Bleyburgh@spon.nu of bellen naar 0184-414265. Contact via Facebook kan ook. Haar collega Saskia Bikker-Spruijt heeft een bericht op haar Facebookpagina geplaatst. Het telefoonnummer van de politie is 0900-8844.
Baanhoek-West
De Bleyburgh is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Het is zowel een basisschool (SO) als een middelbare school voor leerlingen tot en met twintig jaar (VSO). Na de zomer van 2016 krijgen de SO-leerlingen les in de nog te bouwen nieuwe school in Baanhoek-West. De VSO-leerlingen verhuizen aankomende zomer al naar de Kamerlingh Onneslaan als die tak van De Bleyburgh haar intrekt neemt in het Griendencollege.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!