Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''Als je de techniek goed beheerst, voel je je zo vrij als een vogel''
11mei 2015

'Als je de techniek goed beheerst, voel je je zo vrij als een vogel'

SLIEDRECHT – Voor veel sporters is het seizoen bijna of geheel ten einde. Dat geldt niet voor de leden van Skeelervereniging Sliedrecht. Zij zijn vorige week pas begonnen. Tot half september kunnen ze elke donderdagavond en zaterdagmorgen – ook gedurende de zomervakantie – onder deskundige begeleiding aan hun techniek schaven op het ijsbaanterrein aan de Lijsterweg. Zaterdag werd het eerste lustrum gevierd.
Door Erik de Bruin
De viering van het vijfjarig bestaan ging gepaard met een muzikale en sportieve noot. Voor het eerste zorgde muziekvereniging Crescendo. Uit Zaltbommel kwam een marathonploeg over om een clinic te verzorgen. Dankzij de aanwas van jeugdleden heeft Skeelervereniging Sliedrecht plannen om een ploeg te formeren die deelneemt aan wedstrijden. Aart Nugteren is aan de uitgebreide trainersstaf toegevoegd om te kijken of dit haalbaar is. Hij ziet mogelijkheden. ,,Het talent is er alsmede de wens om aan wedstrijden mee te doen.” Twee keer een uur per week trainen is echter volgens hem als ervaringsdeskundige niet genoeg om voldoende conditie en snelheid op te bouwen. ,,Wie aan wedstrijden mee wil doen, zal ook voor zichzelf moeten trainen. Bovendien gaan we vaker de baan op. Onder andere om droogtrainingen te houden.” De skeelersport wordt hoofdzakelijk in de oostelijke en noordelijke provincies beoefend. ,,Tussen Ede en Heerenveen. Alle wedstrijden zijn ver van huis.” Hoewel deze regio veel ijsverenigingen telt, zijn de mogelijkheden om op een baan te skeeleren en les te krijgen beperkt. ,,Onze leden komen dan ook niet alleen uit Sliedrecht, maar ook uit de Alblasserwaard en plaatsen als Dordrecht, Papendrecht en Ridderkerk”, vertelt Astrid Kok, die drie jaar geleden lid werd. ,,Ik kon toen niet eens op skeelers staan. Het mooie is dat je elke keer weer een beetje bijleert waardoor je bijvoorbeeld nog beter de bochten aansnijdt en een vloeiendere beweging maakt.” ,,Hoe vloeiender, hoe leuker”, haakt Rob Verheuvel in. ,,Als je de techniek goed beheerst, voel je je zo vrij als een vogel. Dan zweef je over het asfalt en haal je snelheden van twintig tot dertig kilometer per uur.” Verheuvel neemt de beginnelingen onder zijn hoede. Degenen die het minst stabiel op de skeelers staan. ,,Net als met schaatsen moet je je overgeven.”
IJsbaan Sportboulevard
Het is niet de eerste keer dat de vergelijking met schaatsen wordt gemaakt. Skeeleren is de sport bij uitstek voor schaatsers om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. De zes oefenmeesters die zich twee keer per week aan de Lijsterweg melden om zowel de jeugd als volwassenen te trainen, zijn in de winter actief als schaatscoaches. De ijsbaan aan de Sportboulevard in Dordrecht is dan hun domein. ,,Ook in deze periode kunnen we daar gebruik van maken”, legt hoofdtrainer Siem Dekker uit. ,,Boven het ijs ligt een betonnen vloer waar perfect op geskeelerd kan worden. Een prachtige uitwijkmogelijkheid als het regent. We trainen sowieso één keer per maand in Dordt.”
‘Geleidelijke groei’
Dekker haalt aan dat de club in beweging is. ,,Er is een vaste kern die elkaar steeds enthousiaster maakt. Wat ook leuk is, is dat de aanwas van jeugdleden toeneemt. Sinds vorig seizoen hebben zij in de persoon van Caroline van der Plas en Eline van der Zalm hun eigen trainers. Nu het seizoen weer is begonnen, kan je zien dat ze veel  progressie hebben geboekt.” Er is ook sprake van ledengroei. ,,Gelukkig wel een geleidelijke groei zodat we daar goed op in kunnen springen. Ik denk dat we tevreden mogen zijn over de ontwikkeling die de vereniging de afgelopen vijf jaar heeft doorgemaakt.”
Skeelerverening Sliedrecht mocht zaterdag tijdens de officiële seizoensopening, waarvoor het startsein werd gegeven door Sportraad-voorzitter Piet van Loon, zeven nieuwe leden begroeten. Wie wil kennismaken met de vereniging en de sport kan een gratis proefles volgen. De trainingen zijn wekelijks op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en op zaterdagmorgen van 09.30 tot 10.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.skeelerverenigingsliedrecht.nl.
Hieronder staat een sfeerimpressie van de lustrumviering. De foto’s zijn gemaakt door Annika van Loon en Richard van Hoek.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!