Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jaarlijkse Veteranenbijeenkomst verhuist eenmalig naar De Lockhorst vanwege optreden Marinierskapel'
14mei 2015

Jaarlijkse Veteranenbijeenkomst verhuist eenmalig naar De Lockhorst vanwege optreden Marinierskapel

SLIEDRECHT – Sliedrecht was één van de eerste gemeenten in Nederland waar een lokale Veteranendag werd gehouden. De Sliedrechtse veteranen worden jaarlijks uitgenodigd voor een samenzijn in Overslydrecht dat een week voor of na de Nationale Veteranendag in Den Haag plaatsvindt in Overslydrecht. Daar krijgen ze traditiegetrouw een ‘Blauwe Hap’ (lees: Indische rijstmaaltijd) voorgeschoteld en luisteren ze naar één of meer wapenbroeders die vertellen over wat ze op een missie hebben meegemaakt. Ook de burgemeester houdt een toespraak. Dit vertrouwde recept wordt dit jaar weer gebruikt. Echter, er is ook een aantal nieuwe ingrediënten waarmee cachet wordt gegeven aan het 10-jarig jubileum van de Sliedrechtse Veteranenbijeenkomst, die eenmalig verhuist naar De Lockhorst aan de Sportlaan.
Dat het plaatselijke Veteranencomité op zoek ging naar een andere locatie heeft te maken met het ‘verjaardagscadeautje’ dat zij van het Ministerie van Defensie heeft gekregen. Ter ere van het 10-jarig jubileum treedt de Marinierskapel der Koninklijke Marine zaterdagavond 20 juni op in Sliedrecht. Het 56-koppig harmonieorkest, dat door concerten in binnen- en buitenland en optredens voor radio en televisie bekend is bij het grote publiek, brengt voor de pauze klassieke nummers ten gehore en na het intermezzo meer populaire muziek, ondersteund door solisten van YesSister, JazzSister.
Kaartverkoop
Het concert begint om 19.00 uur. Alle veteranen en hun partners zijn hiervoor uitgenodigd, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Er zijn ongeveer zeshonderd resterende plaatsen in de sportzaal. Hier kan een kaartje voor worden gekocht. De verkoop start zaterdag 23 mei. Kaarten à vijf euro per stuk zijn te koop bij Albert Heijn, Primera en La Bonnière op het Burgemeester Winklerplein, Familie De Vries op de Kerkbuurt en in het gemeentekantoor aan de Industrieweg bij comitélid Marjolein Visscher. Wie een kaartje of kaartjes wil kopen, kan haar ook bellen of mailen via 0184-495816 en m.visscher@sliedrecht.nl. Twee andere verkooppunten zijn Heeren van Slydregt (aan het Stationsplein) en Spek & Bonen (op de Kerkbuurt). Deze twee horecagelegenheden serveren zaterdagmiddag 22 juni tussen 16.00 en 18.00 uur een speciale veteranenmaaltijd. Hoe dit gerecht precies is samengesteld, kondigen de koks van de restaurants aan op Facebook. Wie een kaartje koopt om de Marinierskapel te aanschouwen, kan ook een tafel reserveren voor 19,50 euro per persoon.
Keep Them Rolling
De speciale Veteranendag in De Lockhorst wordt aangekleed met buiten bij de parkeerplaatsen de van Bevrijdingsdag bekende historische legervoertuigen van Keep Them Rolling uit Hardinxveld-Giessendam. Binnen staat de Wall of Honour die op 5 mei bij het Oude Raadhuis op het Dr. Langeveldplein stond en die daarna in de centrale hal van het gemeentekantoor is geplaatst. De eindbestemming van deze muur, waar – al dan niet ondersteund met een boodschap – witte anjers op kunnen worden geprikt, is de eregalerij die 27 juni tijdens de Nationale Veteranendag in Den Haag wordt samengesteld.
Veteranententoonstelling
In de week voorafgaand aan de lokale Veteranendag kan een expositie worden bezichtigd in een winkelpand op het Winklerplein of op de Kerkbuurt. De tentoonstelling kan dagelijks worden bekeken. Met als doel inwoners te informeren over wat  Nederlandse veteranen over de hele wereld hebben gedaan en meegemaakt en hen te betrekken bij de Veteranendagen op 20 (lokaal) en 27 juni (landelijk). Tien jaar geleden was er ook een dergelijke tentoonstelling in het gemeentekantoor bij de start van de jaarlijkse Veteranenbijeenkomsten in De Reling. De expositie is ‘geactualiseerd’ en gaat ditmaal ook over Nederlandse militairen die in het afgelopen decennium zijn uitgezonden. Om jonge veteranen te betrekken besloot het comité drie jaar geleden de bijeenkomst niet meer op een doordeweekse dag, maar op zaterdag te houden. Op 20 juni worden weer circa honderd aanwezigen verwacht. De oudste veteraan diende het Nederlandse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jongste is net een paar maanden terug uit Mali. Het samenzijn is ditmaal in De Lockhorst. Eerst volgens het bekende recept in de foyer, daarna in de sportzaal waar de Marinierskapel optreedt.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!