Alles over Sliedrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem ''We organiseren dit festival voor Sliedrecht en de bagger- en aanverwante industrie''
16mei 2015

'We organiseren dit festival voor Sliedrecht en de bagger- en aanverwante industrie'

SLIEDRECHT – De naam van Kenneth Bron alias Kenny B. zingt rond in Sliedrecht. Met zijn chanson Parijs, op nummer 1 in de hitlijst, verovert hij de harten van het publiek. Zaterdag 4 juli komt de populaire Nederlands-Surinaamse zanger met zijn live-band naar het baggerdorp. Om extra kleur te geven aan een festival waar, om met de woorden van Jan Huijbers van de organiserende stichting te spreken, Sliedrecht de afgelopen jaren naar heeft gesnakt. ,,Het heeft zeven jaar op een waakvlammetje gestaan.”
Door Erik de Bruin
Stichting Baggerfestival presenteerde afgelopen woensdag het programma. Hiervoor waren lokale en regionale journalisten uitgenodigd alsmede de landelijke media. De aan boord gestapte verslaggevers van De Telegraaf en Trouw hoorden de lofzang van Huijbers, die de stichting voorzit, en wethouder Hans Tanis over het woord bagger enigszins verbaasd aan. ,,Tijdens de live-beelden van Koningsdag werd Sliedrecht de baggergemeente van Nederland genoemd. Daar zullen mensen heus wel lacherig over hebben gedaan, maar voor Sliedrechters is het een geuzennaam. Baggeren zit in het DNA van Sliedrecht. Ons dorp is de bakermat van de baggerindustrie.”
,,Die stamt uit het begin van de vijftiende eeuw”, haakt Huijbers in. ,,Na de Sint-Elisabethsvloed in 1421 ontstonden de eerste baggerwerkzaamheden”, zo diept de directeur van het Sliedrechtse baggerbedrijf Van den Herik een stukje verleden uit. Relevanter is het heden en de toekomst. Midden op de Waal, met aan de horizon de Prins Willem-Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen, vertelt hij het meegevaren gezelschap, dat opstapte bij het Tielse buurtschap Zennewijnen, op een ponton over de werkzaamheden die Boskalis en Van den Herik uitvoeren in het kader van het project ‘Ruimte voor de Rivier’. Hun opdrachtgever is Rijkswaterstaat. ,,Die zelf nog maar over één boot beschikt. De markt moet het dus doen. Tot en met 2028 geeft de Rijksoverheid gemiddeld één miljard euro per jaar uit aan het waarborgen van de waterveiligheid in ons kikkerlandje onder zeeniveau. Dat is mooi, maar tegelijkertijd stevenen maritieme bedrijven af op een gigantisch tekort aan werklieden in 2020.”
Maritieme sector
Naast ‘volksvermaak’, zoals een braderie, Rib-varen op de Merwede, strandvolleybal en muzikale optredens, staat het tweedaagse Baggerfestival vooral in het teken van het promoten van (werken in) de maritieme sector. Het gebied tussen IHC en de jachthaven, bij het Van den Houten Willemsplein, verandert in een Baggerplein met stands van baggerbedrijven, scholen en opleidingen. In de haven kan een aantal baggerschepen worden bezichtigd. ,,Jongeren werken tegenwoordig graag achter een schermpje, in ons vak kan dat ook. De baggerindustrie zit boordevol high tech”, aldus Huijbers, die daarmee een bruggetje slaat naar de presentatie van een tiental toeleveranciers op de werf van IHC. Hier zijn ook twee baggersimulatoren aanwezig. Dat educatie en vermaak hand in hand gaan blijkt uit het feit dat het parkeerterrein van IHC wordt voorzien van duizend vierkante meter speeltoestellen. Voor ouders en grootouders is er gelegenheid het speelparadijs vanaf een terras met horeca te aanschouwen. De kids kunnen in de cabine van een grote baggerkraan plaatsnemen en op de foto gaan. Ze kunnen ook hun eigen kunstwerk van graffiti maken nadat ze les hebben gehad van een professionele graffitikunstenaar. Het nabijgelegen Nationaal Baggermuseum aan de Molendijk biedt een programma aan voor basisscholieren en VMBO-leerlingen.
De nieuwe BaggerPraktijkTuin is geopend alsmede het paviljoen waar watertafels staan die zichtbaar maken wat er met Nederland kan gebeuren als de dijken en duinen niet onderhouden en versterkt zouden worden. Bij het museum, dat gratis toegankelijk is, is ook Modelbouwvereniging Alblasserdam actief en staan allerlei kraampjes opgesteld. Bovendien kan de gerestaureerde stoombaggermolen De Friesland, die deelnam aan de Grande Parade op Koningsdag, worden bewonderd. Even verderop, in westelijke richting, is er volop sportieve actie op Het Plaatje, waar in de nabije toekomst een clustering van drie watergebonden bedrijven wordt gerealiseerd, maar wat nu nog een zandvlakte is hetgeen de Rotary op het idee bracht hier tijdens het Baggerfestival een strandvolleybaltoernooi te houden. Het aantal spelers waar een team uit bestaat en de spelregels komen overeen met het volleybal in de zaal.
Volgepland
Op www.baggerfestival.nl kunnen teams zich inschrijven voor het strandvolleybaltoernooi. Op deze site, zo vertelt Huijbers, zal in aanloop naar het Baggerfestival, dat over anderhalve maand plaatsvindt, steeds nieuws bekend worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe laat Kenny B. optreedt. Wat ook geldt voor de muzikale LED- en lasershow die de formatie Beethoven een dag eerder opvoert, beide op het Dr. Langeveldplein. Beide dagen zijn volgepland. Vrijdag 3 juli is er van 14.00 tot 21.00 uur een braderie in de Kerkstraat. Een dag later presenteren plaatselijke verenigingen zich van 10.00 tot 17.00 uur op het Merwedeplein in het centrum. Bezoekers kunnen op Segways rijden op de Adriaan Volkersingel bij de rivier. Ze kunnen ook over het water scheren in een Ribboot. In de haven houdt de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) een demonstratie.
Vrijwilligers
De stichting heeft dit volgens Huijbers in een onmogelijke voorbereidingstijd (‘we hebben pas 16 februari besloten een stichting op te richten) voor elkaar gebokst. ,,Wat natuurlijk nooit zou zijn gelukt zonder alle vrijwilligers. Zeventig mensen zetten zich in om dit tot een succes te maken. Ook het bestuur doet dit belangeloos. We doen dit voor Sliedrecht en de bagger- en aanverwante industrie. In omliggende plaatsen hebben ze een Paardenmarkt en een Havenfestival, bij deze gemeente hoort een Baggerfestival. Punt. Hier wordt al jaren naar gesnakt.” De gemeente ging de boer op om het vuurtje aan te wakkeren. ,,Daarna hebben we er bewust voor gekozen op afstand te staan”, vertelt wethouder Tanis, die veel waardering heeft voor de ‘enorme inzet’  die is gepleegd om een aantrekkelijk programma samen te stellen en de benodigde sponsorgelden te verkrijgen. ,,Laten we hopen dat het een groot succes wordt zodat er een basis is om het Baggerfestival elke twee jaar te houden.
” Ze rekenen op circa 60.000 bezoekers over twee dagen hetgeen ze beiden een voorzichtige inschatting noemen. Het voorbereidende werk is overigens nog niet afgerond. De vergunning is nog niet binnen (Huijbers: ‘dat komt wel goed’) en er moeten nog sponsoren worden binnengehaald om de begroting rond te krijgen. Alle sponsoren mogen gratis het mini-symposium over het Deltaprogramma bijwonen en aanschuiven bij de captainslunch. Hiermee wordt het Baggerfestival geopend. Wat het festival opbrengt, wordt doorgesluisd naar fondsen en studiebeurzen voor jongeren die een opleiding op het gebied van waterbouw willen volgen. In het nieuwe onderkomen van de VSO-leerlingen van de Bleyburghschool (zij verhuizen naar het Griendencollege) wordt een technische ruimte ingericht.
Noviteit
Als de Sliedrechtse afvaardiging is uitgepraat, neemt Marita Cals, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, het over en klimt de landelijke pers in de pen. Ze vertelt over het project ‘Ruimte voor de rivier’ dat een pakket maatregelen behelst om te voorkomen dat er te hoge waterstanden ontstaan. De knelpunten zijn verspreid over het hele Nederlandse rivierengebied en worden op verschillende manieren aangepakt. Zo zijn grote stukken van de Biesbosch ontpolderd en zijn dijken verlegd. Van Lobith (bij Nijmegen) tot Slot Loevestein worden de kribben verlaagd.
Een karwei van circa honderd miljoen euro dat de baggeraars van Boskalis en  Van den Herik voor hun rekening nemen en dat net als alle andere projecten om ruimte voor de rivier te creëren eind dit jaar voltooid dient te zijn. Een noviteit is de aanleg van zogenoemde langsdammen die parallel aan de vaarweg lopen en die de aanwezigheid van kribben om de waterstroom naar het midden te geleiden overbodig maken. Hierdoor onstaan twee vaargeulen: één voor de beroepsvaart en één voor recreanten.
Tekst: Erik de Bruin


Deel dit bericht met je vrienden!